ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova este interesată în dezvoltarea comerțului cu Marea Britanie

11:34 | 20.06.2018 Categorie: Oficial

Chişinău, 20 iun. /MOLDPRES/. Stadiul actual al relaţiilor economice moldo-britanice, interesul reciproc în evitarea barierelor comerciale după Brexit și oportunitatea semnării unui nou Acord de cooperare economică între două state, precum și oportunităţile investiţionale oferite de Republica Moldova pentru business-ul britanic au fost discutate de ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Tudor Ulianovschi, cu ministrul Comerțului Internațional al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Gregory Hands, comunică MOLDPRES.

Potrivit Serviciului de presă al MAEIE, în cadrul dialogului, ministrul Tudor Ulianovschi a menționat că pentru Republica Moldova dezvoltarea și aprofundarea relațiilor comerciale cu Regatul Unit este foarte important din perspectiva că în ultima perioadă a crescut numărul companiilor naționale sau mixte, care desfășoară activitate comercial-economică cu parteneri britanici. În context, șeful diplomației moldovenești a accentuat că, pentru moment, avem 234 de întreprinderi cu capital britanic, iar comerţul bilateral în ultimii 3 ani a fost stabil la nivelul de cca 180-190 milioane USD, cu balanţă pozitivă considerabilă în favoarea Republicii Moldova. Potrivit datelor statistice, în topul exporturilor se află textilele, seminţe și alte produse, iar în cel al importurilor produse chimice, articole industriale, cosmetice etc.

”În aceste condiții, considerăm că guvernele urmează să întreprindă măsurile necesare pentru asigurarea cadrului juridic corespunzător pentru a evita impactul negativ asupra agenţilor economici după Brexit, precum şi pentru a impulsiona comerţul bilateral”, a spus ministrul Tudor Ulianovschi, specificând că autoritățile de la Chișinău își doresc un acord nou cu Regatul Unit, care ar putea eventual extinde regimul comercial al actualului acord de liber schimb aprofundat și cuprinzător cu UE.

Ministrul Tudor Ulianovschi a încurajat participarea companiilor britanice la concursurile de privatizare a bunurilor proprietate publică de stat supuse privatizării, deschiderea afacerilor în zonele economice libere, parcurile industriale și IT, care se dezvoltă cel mai eficient în Republica Moldova.

Interesul părții britanice de a dezvolta relațiile comerciale cu Republica Moldova și protejarea acestora după Brexit printr-un cadru juridic bilateral au fost anunțate și de ministrul Gregory Hands. Oficialul de la Londra a punctat că în ultima perioadă de timp numărul companiilor din Marea Britanie, orientate pentru investiții pe piața din această regiune, inclusiv Republica Moldova, este în creștere și autoritățile britanice intenționează să discute cu fiecare partener acorduri bilaterale care să stabilească reguli clare pentru toate părțile implicate.

În opinia ministrului Gregory Hands, un imbold în dezvoltarea relațiilor comerciale l-ar constitui organizarea misiunilor de afaceri şi participarea la business forumuri bilaterale a mediului de afaceri din ambele țări, având ca scop studierea pieţei locale, dezvoltarea potenţială a relaţiilor comerciale, atragerea potenţialilor investitori şi promovarea exporturilor.

Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Tudor Ulianovschi, întreprinde, în perioada 17 – 20 iunie curent, o vizită de lucru în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.

img18005222

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!