ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Curții de Conturi

11:45 | 20.06.2018 Categorie: Comunicate

Auditului situațiilor financiare ale Oficiului Avocatului Poporului

Chişinău, 20 iun. /MOLDPRES/. Curtea de Conturi a examinat în cadrul ședinței publice din 19 iunie curent proiectul Raportului auditului situațiilor financiare ale Oficiului Avocatului Poporului încheiate la 31 decembrie 2017.

Misiunea de audit a verificat, dacă rapoartele financiare ale Oficiului Avocatului Poporului, încheiate la 31 decembrie 2017, sunt lipsite de denaturări semnificative și oferă o imagine reală şi fidelă, iar tranzacțiile financiare au fost efectuate conform reglementărilor în vigoare.

Oficiul Avocatul Poporului are statut de persoană juridică și este o instituție autonomă și independentă  organizațional, funcțional, operațional și financiar față de orice autoritate publică, persoană juridică sau persoană fizică, cu mandat oferit de Parlament. Conducerea generală a Oficiului este exercitată de către Avocatul Poporului. Sub aspect structural, Oficiul este constituit din Avocatul Poporului și adjuncții săi, Avocatul Poporului pentru drepturile copilului, Secretarul general, subdiviziunile structurale și reprezentanțe teritoriale. Conform Regulamentului de organizare și funcționare a Oficiului, aprobat de Parlament, efectivul-limită al instituției constituie 65 unități.

Avocatul Poporului contribuie la apărarea drepturilor şi libertăților omului prin prevenirea încălcării acestora, monitorizarea şi raportarea modului de respectare a drepturilor şi libertăților fundamentale ale omului la nivel național, perfecționarea legislației de domeniu, promovarea drepturilor şi libertăților omului şi a mecanismelor de apărare a acestora etc.

În calitate de executor de buget, Avocatul poporului este responsabil de organizarea și controlul planificării, utilizării alocațiilor conform destinațiilor prevăzute în bugetul propriu, efectuarea operațiunilor financiare în corespundere cu cadrul general, ținerea evidenței contabile și raportarea conform normelor regulatorii, elaborarea și implementarea unui sistem de management financiar și control intern eficient, asigurând buna guvernare a fondurilor publice și gestionarea eficientă a patrimoniului public, inclusiv prevenirea și descoperirea erorilor și fraudelor.

În anul 2017, Oficiul Avocatului Poporului a gestionat alocații în valoare totală de 10,8 mil.lei, din care 10.4 mil.lei au fost alocate din bugetul de stat, iar 0,4 mil.lei au constituit surse provenite din donații de la partenerii de dezvoltare. Nivelul de realizare a alocațiilor a constituit  93,9%, soldul mijloacelor neutilizate la finele anului constituind 0,7 mil.lei.

În anul 2017, Oficiul a administrat active nefinanciare (patrimoniu) în valoare totală de 16,8 mil.lei. În totalul patrimoniului, ponderea majoră revine mijloacelor fixe (10,1 mil.lei), inclusiv un imobil în valoare totală de 5,5 mil.lei, fiind urmată de activele neproductive - un teren în valoare de 6,2 mil.lei.

Probele de audit denotă că, managementul Oficiului nu s-a asigurat ca resursele publice să fie utilizate legal, transparent, econom, eficient și eficace. Astfel, se atestă că, echipamentul, în valoare totală de 729,9 mii lei, procurat în anul 2014 din mijloacele alocate pentru implementarea reformei justiției, destinat pentru amenajarea sălii de conferințe a Oficiului Avocatului Poporului, până în prezent nu este utilizat în activitatea acestuia, fiind stocat în depozit, astfel fiind atestată imobilizarea mijloacelor respective în bunuri neutilizate.

Totodată, se atestă că, în anul 2016, în baza unui Acord de partajare a costurilor aferente unui proiect, încheiat între Oficiul Avocatului Poporului și o organizație internațională, a fost efectuat transferul către aceasta a contribuției în sumă de 356,8 mii lei, din care pentru promovare, conștientizare a drepturilor omului și instruire - 296,8 mii lei și pentru construcția și reconstrucția Oficiului - 60,0 mii lei. De menționat că, aceste sume până în prezent sunt reflectate în evidența contabilă a entității ca creanțe, astfel fiind atestată imobilizarea, pe un termen nedeterminat, a mijloacelor financiare publice achitate sub formă de contribuții la proiectele finanțate din surse externe.

O situație similară se atestă și în cadrul altui proiect finanțat prin intermediul aceleiași organizații internațională. Astfel, în anul 2017, au fost planificate resurse financiare destinate procurării sediului pentru reprezentanța Comrat, în valoare de 600,0 mii lei. Ulterior, urmare a lipsei ofertelor de participare la licitație, aceasta a fost anulată, generând riscul că mijloacele financiare respective să nu fie valorificate până la finele anului. În scopul valorificării alocațiilor respective în anul de gestiune, grupul de lucru pentru achiziții din cadrul Oficiului, a luat decizia privind redirecționarea alocațiilor destinate pentru procurarea sediului în Comrat  pentru achiziționarea a 2 autoturisme. Ulterior, în scopul evitării efectuării procurărilor prin procedurile de achiziții, Oficiul Avocatului Poporului, la 3 noiembrie 2017, a încheiat un Acord bilateral, conform căruia, în scopul sporirii capacității de mobilitate a Oficiului, la contul Organizației internaționale, sub formă de contribuție la implementarea unui proiect, fiind transferate mijloace financiare pentru procurarea autoturismelor, în valoare totală de 900,0 mii lei, care la finele anului 2017 au fost raportate ca creanțe în suma respectivă.

În opinia auditorilor Curții de Conturi, situațiile financiare menționate, sub toate aspectele semnificative, oferă o imagine reală și fidelă a situației patrimoniale și financiare ale Oficiului la data de 31 decembrie 2017 în conformitate cu cadrul de raportare financiară aplicabil, cu excepția aspectelor care au fost expuse în baza pentru opinia cu rezerve.

Astfel, auditorii au fost limitați în obținerea de probe suficiente și adecvate în aspectele aferente participării Oficiului, sub formă de contribuție, în cadrul proiectelor de asistență tehnică finanțate de o organizație internațională, precum și în determinarea valorii reale a bunurilor aflate în stocurile de materiale ale Oficiului, fiind afectată fiabilitatea, autenticitatea și credibilitatea informațiilor prezentate în situațiile financiare.

De asemenea, s-a atestat contabilizarea neadecvată a resurselor financiare transferate sub formă de contribuție, imobilizarea resurselor financiare în procurarea bunurilor care nu se utilizează pe parcursul mai multor ani.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!