ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Turcii din străinătate s-au prezentat la vot la un nivel record în cadrul scrutinului de duminică

11:58 | 20.06.2018 Categorie: Externe

Ankara, 20 iun. /MOLDPRES/. Numărul turcilor care au votat în străinătate în cadrul alegerilor prezidenţiale şi parlamentare din 24 iunie din Turcia a atins un nivel record de 1,49 milioane, a anunţat miercuri şeful Consiliului Electoral Suprem, Sadi Guven, citat de agenţia Reuters, preluat de AGERPRES și MOLDPRES.

Alegerile au loc în Turcia duminică 24 iunie, când preşedintele Recep Tayyip Erdogan candidează pentru un nou mandat, în încercarea de a-şi prelungi puterea ce durează deja de 15 ani şi de a-şi asuma noi atribuţii prezidenţiale, despre care el spune că ţara are nevoie pentru a răspunde ameninţărilor de ordin economic şi securitate.

Votul la misiunile diplomatice turce în străinătate a început pe 7 iunie şi s-a încheiat pe 19 iunie seara. Sondajele de opinie sugerează că rezultatul alegerilor ar putea fi unul strâns, fiind posibil ca partidul lui Erdogan, AKP, să-şi piardă majoritatea parlamentară şi ca un al doilea tur de scrutin prezidenţial să aibă loc pe 8 iulie.

Aproximativ 3,047 milioane de alegători turci sunt înregistraţi în străinătate, ceea ce înseamnă că rata participării la vot în străinătate este de 48,8%. 

Rata participării la vot în Turcia propriu-zisă este în general mult mai mare. Ea a fost de 85% la alegerile parlamentare din noiembrie 2015, când numărul turcilor care au votat în străinătate a fost de 1,3 milioane. La referendumul din 2017 au votat 1,4 milioane de turci peste hotare, potrivit agenţiei Anadolu.

(Editor A. Răileanu)

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!