ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Limitarea concurenţei libere va fi pedepsită penal

16:20 | 20.06.2018 Categorie: Economie

Chişinău, 20 iun. /MOLDPRES/. Limitarea concurenţei prin încheierea unui acord anticoncurenţial interzis de legislaţia din domeniul concurenţei, va fi pedepsită cu amendă în mărime de la 1000 la 2000 de unităţi convenţionale sau cu închisoarea de până la 3 ani, potrivit unui proiect de modificare a Codului Penal, aprobat astăzi de către Guvern, informează MOLDPRES.

Acord anticoncurențial interzis de legislație este considerată de autorii proiectului fixarea preţurilor de vânzare a produselor către terţi, limitarea producţiei sau a vânzărilor, împărţirea pieţelor sau a clienţilor sau participarea cu oferte trucate la licitaţii sau la alte forme de concurs de oferte, dacă prin aceasta a fost obţinut un profit în proporţii deosebit de mari sau au fost cauzate daune în proporţii deosebit de mari unei terţe persoane.

Persoana este liberată de răspundere penală, în cazul în care aceasta beneficiază de clemenţă conform legislaţiei din domeniul concurenţei. Potrivit prevederilor art. 84 din Legea concurenţei, clemenţa este recompensa acordată de Consiliul Concurenţei pentru cooperarea întreprinderilor şi asociaţiilor de întreprinderi cu Consiliul Concurenţei, în cazul în care acestea sunt sau au fost parte a unui acord anticoncurenţial. Astfel, întreprinderile şi asociaţiile de întreprinderi pot obţine imunitate la amendă sau reducerea cuantumului acesteia dacă îndeplinesc condiţiile prevăzute de Legea concurenţei.

Proiectul mai prevede că persoana este liberată de răspundere penală dacă a contribuit activ la descoperirea sau contracararea infracţiunii prin autodenunţare, denunțarea și facilitarea tragerii la răspundere penală a altor persoane care au săvârșit sau au contribuit la săvârșirea infracțiunii.

Proiectul de lege urmează să fie remis Parlamentului spre examinare și adoptare.

(Reporter V. Bercu, editor A. Răileanu)

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!