ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Guvernul a operat modificări la Codul Penal

16:30 | 20.06.2018 Categorie: Oficial

Chişinău, 20 iun. /MOLDPRES/. Medicii și lucrătorii medicali vor fi mai protejați împotriva agresiunii fizice, psihice și verbale. Actele de huliganism săvârșite pe teritoriul sau în incita instituțiilor medicale publice sau private vor fi sancționate cu o amendă de până la 67,5 mii de lei sau cu închisoare de până la 5 ani, transmite MOLDPRES cu referire la Direcţia comunicare şi protocol a Guvernului.

Respectivele modificări la Codul penal au fost aprobate astăzi de Executiv, pentru neadmiterea cazurilor de încălcare a drepturilor omului. În ultimii ani, s-au înregistrat mai multe cazuri de violență asupra cadrelor medicale, iar recent un medic a fost bătut de către soțul unei paciente care a decedat.

Modificările prevăd, de asemenea, introducerea pedepsei pentru promovarea sinuciderii, inclusiv prin intermediul rețelelor de socializare. Astfel, persoanele care vor distribui prin internet mesaje de susținere a acțiunilor de sinucidere, vor fi pedepsite cu muncă neremunerată până la 240 ore sau închisoare de până la 4 ani.

Totodată, persoanele care încalcă drepturile de proprietate intelectuală vor fi eliberate de răspundere penală, în cazul în care vor contribui la descoperirea infracțiunii și vor repara prejudiciul cauzat. Utilizarea neautorizată a drepturilor de autor este în creștere, în special în mediul online, unde sunt plasate ilegal programe pentru calculator, jocuri, materiale video și audio.

Modificările mai prevăd excluderea pedepselor penale pentru agenții economici care vor colabora cu angajații Consiliului Concurenței pentru depistarea cazurilor de încălcare a regulilor de concurență.

O altă noutate se referă la introducerea pedepsei penale pentru tratarea cu cruzime sau torturarea animalelor. Persoanele care au săvârșit astfel de infracțiuni vor fi pedepsite cu o amendă de până la 37,5 mii de lei, muncă neremunerată de la 100 la 180 ore sau închisoare până la un an. În prezent, cruzimea faţă de animale este sancționată doar contravențional, cu o amendă de până la 3600 de lei.

img18005247

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!