ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Legea privind achizițiile publice va fi modificată în vederea armonizării acesteia la acquis-ul comunitar

16:40 | 20.06.2018 Categorie: Economie

Chişinău, 20 iun. /MOLDPRES/. Cabinetul de miniștri a avizat pozitiv astăzi proiectul de lege pentru modificarea și completarea Legii privind achiziţiile publice în vederea armonizării cadrului normativ național la acquis-ul comunitar. Modificările urmează a fi operate în conformitate cu angajamentele pe care și le-a asumat Republica Moldova față de Uniunea Europeană odată cu ratificarea Acordului de Asociere cu UE, informează MOLDPRES.

Proiectul stabilește un cadru regulator mai complex în domeniul achizițiilor publice, dar totodată mai aplicabil, deoarece oferă claritate mai multor noțiuni, concepte. De asemenea, proiectul nominalizat dezvoltă mecanismele existente în legislația privind achizițiile publice și instituie altele noi, în vederea simplificării procesului de achiziții publice.

Astfel, autoritatea contractantă va avea dreptule, înainte de iniţierea procedurii de atribuire, de a organiza consultări ale pieţei prin comunicarea cu experţii independenţi, autorităţi publice sau operatori economici. Un alt aspect important prevăzut de proiectul de lege, este facilitarea comunicării electronice în sistemul de achiziție, prin stabilirea unor instrumente electronice. În acest context, proiectul introduce și conceptul DUAE, care reprezintă Documentul Unic de Achiziţii European, furnizat în format electronic prin utilizarea formatului standard stabilit de Comisia Europeană și care constă în declaraţia pe propria răspundere a operatorului economic cu privire la îndeplinirea criteriilor de calificare şi selecţie.

Este o inovație la nivel național, care va simplifica procesul de achiziții, ca urmare prezentarea ulterioară a documentelor justificative sau probelor în sprijinul informațiilor declarate în DUAE nu va fi necesară. Proiectul dezvoltă și conceptul de achiziții durabile. Un alt aspect important este stabilirea unor noi tipuri de proceduri de achiziție, în conformitate cu cadrul normativ comunitar și anume: achiziție în cazul serviciilor sociale şi altor servicii specifice, parteneriat pentru inovare, iar ca modalitate specială de atribuire, catalogul electronic.

Pragul de aplicare pentru contractele de achiziții publice, care au ca obiect servicii sociale și alte servicii specifice, se propune a fi stabilit în cuantum de 13 milioane de lei, fără TVA.

Cinci organizații neguvernamentale apreciază într-o notă de opinie că „modificările propuse sunt conforme cu bunele practici internaționale și transpun eficient recomandările Directivei 24. Proiectul conține o serie de îmbunătățiri, inclusiv referitoare la transparență și evitarea conflictului de interese”.

Totodată, experții propun să fie inclusă în proiect o clauză adițională ce ar stipula că „dosarul achiziției publice este un document public, și poate fi oferit, la solicitare, oricărei persoane interesate, după finalizarea procedurii de achiziție”. Limitarea accesului la dosarul achiziției publice poate avea loc „doar în baza legislației privind secretul de stat sau a celei privind secretul comercial.”

Această prevedere, în opinia experților, va asigura un maxim de transparență achizițiilor publice, mai mult decât atât, este în concordanță deplină cu inițiativa de lansare a Mtender, platformă electronică a achizițiilor, unde toată informația despre procedurile de achiziții va fi disponibilă tuturor părților interesate. 

(Reporter V. Bercu, editor A. Răileanu)

img18005249

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!