ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene

16:33 | 20.06.2018 Categorie: Comunicate

Secretarul de stat, Daniela Morari, a discutat cu partenerii cehi evoluţiile dialogului bilateral între două state

Chişinău, 20 iun. /MOLDPRES/. Aspectele cooperării moldo-cehe, implementarea agendei de asociere a Republicii Moldova, precum și colaborarea bilaterală pe dimensiunea Parteneriatului Estic au fost discutate la Praga de secretarul de stat pentru integrare europeană, Daniela Morari, în cadrul întrevederilor cu secretarul de stat pentru Afaceri Europene al Guvernului Republicii Cehe, Aleš Chmelař, şi directorul Institutului pentru Relaţii Internaţionale, Ondrej Ditrych.

Discuţiile cu partenerii cehi au vizat stadiul actual al relaţiilor moldo-cehe, progresul implementării Acordului de Asociere, evoluţiile în comerţul extern al Republicii Moldova în contextul implementării aranjamentului privind Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (DCFTA), precum şi oportunităţile de acordare a asistenţei pentru consolidarea capacităţilor societăţii civile din Republica Moldova pe dimensiuni sectoriale.

Secretarul de stat Daniela Morari a prezentat interlocutorilor evoluţiile curente în cadrul dialogului politic RM-UE, acţiunile prioritare ale Republicii Moldova în vederea valorificării oportunităţilor de colaborare în cadrul Parteneriatului Estic, precum şi progresul implementării priorităţilor PaE până în 2020. Totodată, a fost argumentată necesitatea păstrării instrumentului de finanţare pentru statele Parteneriatului  Estic în contextul elaborării noului cadru financiar multianual al UE.

De asemenea, a fost exprimată aprecierea pentru asistenţa oferită Republicii Moldova în cadrul Programului de Cooperare Bilaterală pentru dezvoltare a Republicii Cehe cu Republica Moldova.

Secretarul de stat, Daniela Morari, întreprinde o vizită de lucru în Republica Cehă, în perioada 19 – 20 iunie curent, unde are programate un șir de întrevederi cu oficiali cehi. La Praga, Daniela Morari a participat și la  cea de-a IV-a ediţie a Summit-ului European de la Praga, organizat de Institutul pentru politica europeană EUROPEUM şi Institutul de Relaţii Internaţionale din Praga (IIR), în cooperare cu Ministerul Afacerilor Externe din Republica Cehă.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!