ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Secretarul general al Consiliul Europei: Donald Trump nu mai este liderul moral al lumii libere

17:06 | 20.06.2018 Categorie: Externe

Oslo, 20 iun. /MOLDPRES/. Preşedintele american Donald Trump nu mai este "liderul moral" al planetei şi "nu poate vorbi în numele lumii libere", a estimat miercuri secretarul general al Consiliului Europei, ca reacţie la separarea copiilor de migranţi de restul familiilor lor, informează AFP, preluat de AGERPRES și MOLDPRES.

"Ceea ce se întâmplă la frontieră (americano-mexicană), unde el îi separă pe copii de părinţii lor, este un semn că el nu mai este liderul moral al ţării sale sau al planetei", a declarat Thorbjorn Jagland pentru postul norvegian TV2, cu ocazia unei deplasări la Moscova.

"Tot ceea ce face el (Donald Trump) îl exclude din rolul pe care preşedinţii americani l-au avut întotdeauna. El nu mai poate vorbi în numele a ceea ce se cheamă lumea liberă", a subliniat Jagland.

Separarea copiilor de părinţii lor fără acte, dintre care mulţi fug de violenţele din America Centrală, a generat un scandal în SUA şi a declanşat o ploaie de critici la adresa lui Donald Trump.

Întrebat cu privire la retragerea SUA din Consiliul ONU pentru Drepturile Omului (UNHCR), Jagland a afirmat că "acest lucru nu a fost unul neaşteptat". "Acesta nu este decât un exemplu suplimentar care arată că el nu doreşte tratate internaţionale şi nici organizaţii internaţionale bazate pe cooperare", a spus secretarul general al Consiliului Europei.

SUA au anunţat marţi că se vor retrage din organizaţia cu sediul la Geneva, pe care o acuză de "ipocrizie" şi de parti-pris împotriva Israelului.

(Editor A. Răileanu)

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!