ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Serviciul militar în termen va fi înlocuit cu cel prin contract

17:14 | 20.06.2018 Categorie: Oficial

Chişinău, 20 iun. /MOLDPRES/. Serviciul militar în termen va fi înlocuit cu cel prin contract, iar Armata Națională va deveni una profesionistă, bine dotată și capabilă să-şi îndeplinească mai eficient misiunile. Guvernul a aprobat astăzi Programul „Armata Profesionistă 2018-2021”, care are drept scop prioritizarea domeniilor de dezvoltare a sectorului de apărare, relatează MOLDPRES.

Potrivit Direcţiei comunicare şi protocol a Executivului, documentul stabilește obiectivele de bază, etapele profesionalizării armatei și procedurile de monitorizare a implementării măsurilor planificate. Procesul de transformare a Armatei Naționale se va axa pe două aspecte de importanță majoră – îmbunătăţirea calităţii resurselor umane și restructurarea armatei, pentru transformarea acesteia într-un angajator atractiv pentru militari şi civili.

Trecerea la serviciul militar prin contract se va realiza etapizat, în perioada 2018-2021. Astfel, numărul tinerilor recrutați pentru armată va scădea treptat, până se va ajunge la eliminarea completă a serviciului obligatoriu. Totodată, programul prevede completarea funcţiilor vacante din unităţi prin contractarea militarilor, asigurarea cu echipament nou, modernizarea infrastructurii militare prin renovarea și construcția de clădiri administrative, cazărmi și complexe sportive. De asemenea, pentru a spori nivelul de motivare, urmează a fi revizuit sistemul de salarizare a militarilor şi îmbunătățit pachetului social.

Complementar, profesionalizarea armatei va contribui la intensificarea cooperării cu forţele armate ale altor state și creşterea contribuţiei Republicii Moldova la misiunile internaţionale de consolidare a păcii.

Programul „Armata Profesionistă 2018-2021” va servi drept mecanism principal în implementarea fazei iniţiale a reformei de apărare, prevăzută în Strategia Națională de Apărare şi în Strategia Militară. Costurile pentru implementarea programului vor fi acoperite din bugetul de stat şi din fonduri oferite de partenerii de dezvoltare.

img18005260

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!