ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Biroului politici de reintegrare

17:53 | 20.06.2018 Categorie: Comunicate

Guvernul a aprobat modificări la Hotărârea Guvernului nr.1232 din 09 noiembrie 2016 „Cu privire la unele aspecte de introducere a produselor petroliere prin frontiera de est”

Chişinău, 20 iun. /MOLDPRES/. La şedinţa Executivului din 20 iunie 2018 a fost aprobată Hotărârea „Cu privire la modificarea Hotărârii Guvernului nr.1232 din 9 noiembrie 2016”.

Modificările respective îşi propun drept scop prelungirea pînă la 31 decembrie curent a termenului în care, Serviciul Vamal, cu titlu provizoriu, va efectua vămuirea la postul vamal Bender-2, situat în s.Varnița, raionul Anenii Noi, a produselor petroliere introduse prin punctul de trecere a frontierei Novosaviţkaia–Cuciurgan, cu excepția unor produse petroliere expres menționate în actul normativ supus modificării.

Este de menționat că, Hotărârea Guvernului nr.1232 din 9 noiembrie 2016 „Cu privire la unele aspecte de introducere a produselor petroliere prin frontiera de est” reglementează mecanismul prin care autoritățile moldovenești controlează și percep taxele vamale prevăzute pentru importurile de produse petroliere efectuate prin punctul de trecere a frontierei Novosaviţkaia - Cuciurgan.

Acest mecanism a fost posibil ca urmare a semnării la 30 martie 2012 a Deciziei protocolare „Privind principiile reluării plenare a circulației trenurilor marfare prin regiunea transnistreană”. La 29 decembrie 2017 acțiunea acestui document, care se înscrie obiectivului de asigurare a deplasării libere a persoanelor, mărfurilor și serviciilor, a fost prolongată pînă la 31 decembrie 2018.

Ca efect economic, decizia dată scurtează drumul de transportare a mărfurilor cu aproximativ 400 km, fapt care corespunde intereselor economice ale companiilor de pe ambele maluri ale Nistrului.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!