ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Comisiei Electorale Centrale

18:06 | 20.06.2018 Categorie: Comunicate

Comisia Electorală Centrală vine cu un răspuns la apelului public lansat de membrii Coaliției pentru Alegeri Libere și Corecte

Chişinău, 20 iun. /MOLDPRES/. Comisia Electorală Centrală (CEC) vine cu un răspuns la apelul public lansat de membrii Coaliției pentru Alegeri Libere și Corecte și alte ONG-uri ce vizează adoptarea Hotărârii CEC nr. 1694 din 12 iunie 2018 pentru modificarea și completarea Regulamentului privind statutul observatorilor și procedura de acreditare a acestora. În acest context, ținem să precizăm că acuzațiile aduse în adresa Comisiei Electorale Centrale sunt exagerate și lipsite de fond.

În privința declarațiilor privind ”imitarea transparenței decizionale” de către CEC, precizăm că pregătirea proiectului de hotărâre pentru modificarea Regulamentul, a fost inițiată pe data de 5 aprilie curent, iar pe 27 aprilie acesta a fost plasat pe pagina oficială a CEC www.cec.md, pentru a fi supus consultărilor publice. Termenul limită pentru prezentarea propunerilor din partea părților interesate a fost 17 mai, iar ședința publică în care au fost dezbătută și adoptată hotărârea, a avut loc pe 12 iunie 2018.

CEC precizează că modificările operate la Regulamentul privind statutul observatorilor și procedura de acreditare a acestora sunt de ordin tehnic și au drept scop doar îmbunătățirea procesului electoral, în special sub aspectul procedurii de acreditare a observatorilor, și nu încalcă careva prevederi din legislația națională. Modificările nu vor influența în nici un fel activitatea observatorilor și nu va solicita careva eforturi exagerate din partea persoanei care își dorește să fie observator la alegeri și nici din partea instituției pe care o va reprezenta.

Cu referire la introducerea unui formular, ce urmează a fi completat către persoanele care doresc să fie acreditate în calitate de observatori naționali, menționăm că modificarea dată a fost efectuată din mai multe raționamente și a fost discutată cu reprezentații societății civile și anterior.  Astfel, încă la data de 16 august 2016, Centrul Național pentru protecția datelor cu caracter personal a recomandat Comisiei să elaboreze un formular tipizat prin care persoana oferă permisiunea autorităților electorale să-i prelucreze datele sale personale, declară pe propria răspundere că a luat cunoștință cu prevederile legale referitoare la protecția datelor și se obligă să păstreze confidențialitatea datelor care i-au devenit cunoscute în activitatea desfășurată. Totodată, a fost uniformizată procedura de acreditare a observatorilor naționali și internaționali. Menționăm că necesitatea prezentării unui formular pentru acreditarea observatorilor internaționali la alegerile desfășurate în Republica Moldova, a fost introdusă încă în 2014, iar pînă în prezent nu au fost sesizate careva deficiențe la completarea și transmiterea acestora către CEC.

Comisia Electorală Centrală va depune și în continuare eforturi pentru perfecționarea practicii și legislației electorale.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!