ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Serviciul german de informaţii interne a acuzat Rusia de un atac cibernetic împotriva industriei energetice

09:23 | 21.06.2018 Categorie: Externe

Berlin, 21 iun. /MOLDPRES/. Serviciul german de informaţii interne (BfV) consideră că Rusia s-a aflat probabil în spatele unui atac cibernetic pe scară largă împotriva furnizorilor de energie din Germania, transmite Reuters, preluată de AGERPRES și MOLDPRES.

Directorul BfV, Hans-Georg Maassen, a declarat grupului de presă RND că există mai multe motive care duc la concluzia că Rusia este vinovată de atacul despre care s-a aflat săptămâna trecută. El nu a precizat câte companii au fost vizate de agresori.

Rusia a dezminţit de mai multe ori implicarea într-o tentativă de a penetra infrastructura altor ţări, reaminteşte Reuters. Solicitat să comenteze acuzaţiile lui Maassen, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a răspuns: "Nu ştim despre ce a vorbit". Maria Zaharova, purtătoare de cuvânt a ministerului rus de externe, a afirmat: "Ar trebui să prezinte fapte".

Agenţia germană pentru protecţia cibernetică BSI a dezvăluit că pe 13 iunie a avut loc o agresiune informatică denumită "Ursul turbat", în cadrul căreia hackerii au încercat să pătrundă în reţelele de computere ale mai multor furnizori de energie şi electricitate din Germania, dar nu au reuşit să compromită decât câteva reţele din birourile unui număr redus de firme. Agenţia susţine că în prezent situaţia este sub control.

BSI a avertizat pentru prima oară asupra pericolului unor astfel de atacuri cu un an în urmă. Statele Unite au acuzat Rusia, în martie, de o campanie informatică împotriva reţelei electrice americane începută în martie 2016 sau chiar mai devreme. Şeful diplomaţiei germane, Heiko Maas, a declarat în aprilie că Berlinul trebuie să presupună că Rusia s-a aflat şi în spatele atacului cibernetic împotriva ministerului de externe al Germaniei, descoperit în decembrie anul trecut. 

(Editor M. Jantovan)

img18005277

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!