ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Ministerului Apărării

10:20 | 21.06.2018 Categorie: Comunicate

Armata Naţională desfăşoară exerciţiul „Scutul Păcii”

Chişinău, 21 iun. /MOLDPRES/. Un contingent de militari ai Armatei Naţionale şi Armatei României participă, în perioada 19-22 iunie curent, la exerciţiul de menţinere a păcii „Scutul Păcii – 2018”, care se desfăşoară la Centrul de instruire al Brigăzii de infanterie motorizată „Moldova” din municipiul Bălţi.

Potrivit comandantului exerciţiului, locotenent-colonelul Alexandru Marcuţa, exerciţiul are ca scop evaluarea capabilităţilor operaţionale ale unei companii de infanterie şi bateriei aruncătoare din cadrul Batalionului 22 de menţinere a păcii pentru îndeplinirea misiunilor internaţionale de pacificare, în componenţa unui contingent multinaţional, conform Conceptului Capabilităţilor Operaţionale (OCC).

Sursa a menţionat că în perioada respectivă, cei 250 de militari execută misiuni la diferite locuri de instrucţie, fiind asistaţi de evaluatori naţionali şi internaţionali şi monitorizaţi de experţi OCC din Austria, Azerbaidjan, Belgia, România, Finlanda, Germania, Ucraina, Georgia, SUA, Franţa, Bosnia şi Herţegovina, Serbia şi Regatul Unit al Marii Britanii.

Militarii sunt testaţi la îndeplinirea misiunilor specifice teatrelor de operații internaţionale cum ar fi: patrularea, convoiul şi escorta, verificarea persoanelor civile şi tehnicii auto la punctele de control, asigurarea securităţii obiectivelor strategice, evacuarea medicală şi acordarea primului ajutor medical. Totodată, militarii bateriei aruncătoare vor executa trageri de luptă.

Conceptul Capabilităţilor Operaţionale este un instrument de colaborare în cadrul programului Parteneriat pentru Pace — exprimat prin implementarea standardelor occidentale în instruirea şi evaluarea subunităţilor declarate — şi oferă Republicii Moldova posibilitatea de a participa la operaţiuni multinaţionale de menţinere a păcii. Pentru prima dată, în 2012, o companie de infanterie a Batalionului 22 de Menţinere a Păcii şi grupa de genişti din componenţa Batalionului Geniu „Codru” au fost certificate să participe în operaţiuni de menţinere a păcii cu mandat internaţional conform OCC.

Armata Naţională a aderat la OCC în 2007.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!