ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Experienţa ADR Centru a fost apreciată la un forum internaţional din Georgia

12:18 | 21.06.2018 Categorie: Regiuni

Chişinău, 21 iun. /MOLDPRES/.  Un grup de specialişti ai Agenţiei de Dezvoltare Regională Centru (ADR Centru) a participat recent la un forum din Georgia dedicat poziţionării externe şi marketingului teritorial. Delegaţii au examinat mai multe modalităţi de valorificare a brandurilor locale, iar experienţa regiunii din R. Moldova  a fost apreciată de colegii din alte state, transmite MOLDPRES.

Întrunirea s-a desfășurat la Tbilisi, în cadrul programului “Primarii pentru Creștere Economică” (M4EG), pentru organizațiile semnatare ale acestuia și reprezentanți ai autorităților regionale din R. Moldova, Georgia, Belarus și Azerbaidjan.

Agenda forumului a fost axată pe  elaborarea planurilor de dezvoltare economică locală, în conformitate cu principiile bunei guvernări și ale dialogului public-privat.  “Inițiativa își propune stimularea creării imaginii teritoriului prin dezvoltarea brandului și a simbolicii locale, pentru ca ulterior, fiind promovate să atragă investiții în regiuni. Am discutat subiecte privind atragerea și promovarea investițiilor în localități și regiuni, modalități de realizare a strategiilor de marketing etc.”, a relatat Ala Bragoi, specialist la ADR Centru, contactată de MOLDPRES.

Potrivit sursei citate, participanții la întrunire au manifestat un interes deosebit față de modalitățile de atragere a investițiilor în regiunile și comunitățile din R. Moldova. “S-a manifestat interes în special pentru atragerea investițiilor în parcurile industriale din țară, precum și pentru modalitatea de conlucrare a investitorilor cu autoritățile locale, implicarea ADR Centru în procesul de atragere, orientare și coordonare a investițiilor în regiune”, a specificat Ala Bragoi.

“Elaborarea brandului local reprezintă o șansă pentru comunitățile din regiune de a se promova pe plan intern și extern. Sporirea imaginii produselor locale urmează să stimuleze comercializarea produselor locale și diminuarea consumului produselor de import. Totodată, elaborarea și promovarea elementelor de brand ar servi drept un instrument eficient în reducerea exportului de “creier”. Este  o problemă stringentă cu care ne confruntăm și care frânează dezvoltarea economică a regiunii, și, totodată, crearea locurilor de muncă atractive la nivel local și regional”, a concluzionat reprezentantul Agenţiei de Dezvoltare Regională Centru.

Participarea la eveniment a fost asigurată de către programul “Primarii pentru Creștere Economică” (M4EG) care este o nouă inițiativă a Uniunii Europene, lansată în ianuarie 2017 în cadrul Parteneriatului Estic. Scopul general al Inițiativei este de a susține primarii și administrațiile locale din țările Parteneriatului Estic să devină facilitatori activi ai creșterii economice și creării locurilor de muncă la nivel local. Partenerii principali ai inițiativei în Republica Moldova sunt Cancelaria de Stat și Congresul Autorităților Locale din Moldova.

(Reporter L. Grubîi, editor M. Jantovan)

img18005287

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!