ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Acordul care va permite persoanelor intern deplasate care au primit recent locuinţe să le privatizeze va fi publicat în MO

12:57 | 21.06.2018 Categorie: Societate

Chişinău, 21 iun. /MOLDPRES/. Legea pentru ratificarea Amendamentului nr. 1 la Acordul-cadru de împrumut dintre Republica Moldova şi Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei care va permite persoanelor intern deplasate din stânga Nistrului care au primit locuinţe sociale să le privatizeze, va fi publicat în numărul de mâine al Monitorului Oficial, comunică MOLDPRES.

Amendamentul nr. 1 va permite privatizarea locuinţelor construite în baza acestui Acord de împrumut, înainte de rambursarea integrală a creditului accesat, de către veteranii şi persoanele cu dizabilități de război şi persoanele intern deplasate din raioanele de est ale Republicii Moldova, care au avut de suferit în urma acţiunilor de luptă pentru apărarea independenţei şi integrităţii teritoriale ale R. Moldova.

În prezent, Anexa nr. 1 din Acord stipulează că privatizarea locuinţelor din imobilele construite în baza acestuia va fi posibilă după rambursarea integrală a creditului accesat, adică cel devreme în 2027. Totodată, potrivit Legii cu privire la locuinţe, persoanele care locuiesc în locuinţe pasibile de privatizare dispun de dreptul de a le privatiza până la 31 mai 2021.

Acordul-cadru prevede acordarea de către Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei a împrumutului rambursabil de 4,900.000 euro Guvernului Republicii Moldova în scopul construcţiei locuinţelor pentru păturile social vulnerabile. În baza acestuia, Consiliul municipal Chişinău în anul 2008, a angajat un împrumut, recreditat prin Ministerul Finanţelor, prin care s-a obligat să ramburseze suma de 3235560 euro pe o perioadă de 20 de ani, inclusiv perioada de graţiere de cinci ani, din care s-au construit două blocuri in capitală – pe străzile N. Milescu Spătaru 21/5 şi Liviu Deleanu 9/2.

(Reporter A. Zara, editor M. Jantovan)

img18005290

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!