ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Procedura concedierilor colective a fost armonizată la cea europeană

13:15 | 21.06.2018 Categorie: Societate

Chişinău, 21 iun. /MOLDPRES/. Decretul de promulgare şi legea ce prevede modificarea și completarea Codului muncii al Republicii Moldova vor fi publicate în numărul de mâine al Monitorului Oficial, relatează MOLDPRES.

În urma modificărilor operate în Codul muncii, la reorganizarea sau lichidarea unităţii care presupune concedieri colective, angajatorul va fi obligat să informeze salariaţii și Agenţia pentru ocuparea forţei de muncă, cu cel puţin 30 de zile calendaristice înainte de declanşarea procedurilor.

Astfel,  angajatorul va trimite Agenţiei pentru ocuparea forţei de muncă o notificare care să cuprindă informaţia cu privire la concedieri, precum şi va transmite o copie a notificării reprezentanţilor salariaţilor.

De asemenea, va iniţia consultări cu reprezentanţii salariaţilor privind posibilităţile de a evita concedierile colective sau de a reduce numărul salariaţilor afectaţi, precum şi de a atenua consecinţele concedierilor prin recurgerea la măsuri sociale de suport, cum ar fi redistribuirea sau recalificarea salariaţilor concediaţi.

Criteriile potrivit cărora concedierile colective urmează a fi calificate, cât şi obligaţiile participanţilor la procedurile de concediere colectivă au fost incluse în articolul ’’Garanţii în caz de concedieri colective”, din Codul muncii. 

(Reporter A. Zara, editor M. Jantovan)

img18005292

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!