ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

R. Moldova dorește să semneze un acord privind restructurarea datoriilor istorice pentru gazele naturale

13:46 | 21.06.2018 Categorie: Economie

Chişinău, 21 iun. /MOLDPRES/. Republica Moldova își achită la timp consumul de gaze naturale, a declarat ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, în cadrul întrevederii de astăzi cu vicepreședintele Consiliului de Administrație Gazprom, Valeri Golubev. Ministrul a reiterat importanța semnării unui acord privind restructurarea datoriilor acumulate anterior pentru gazele naturale livrate de către concernul rus țării noastre, informează MOLDPRES.

Valeri Golubev a salutat achitarea consumului curent de gaze naturale de către R. Moldova și a menționat că restructurarea datoriilor istorice poate fi realizată doar în condițiile menținerii achitării cheltuielilor curente în proporție de 100 %.

În context, ministrul Economiei și Infrastructurii a remarcat că implementarea proiectelor de investiții privind modernizarea CET-Nord și Termoelectrica vor contribui la creșterea eficienței întreprinderilor și, astfel, ele vor reuși să-și îndeplinească obligațiile financiare față de furnizorii de gaze naturale.

„Ambele întreprinderi au dezvoltat și au inițiat dialogul cu furnizorul de gaze naturale cu privire la agrearea și semnarea  Memorandumului de reeșalonare a datoriilor istorice, pornind de la realitățile economice curente. Soluționarea problemelor datoriilor istorice este o prioritate a Ministerului Economiei și Infrastructurii. Suntem deschiși și dorim să avem o colaborare constructivă în acest sens”, a punctat Chiril Gaburici.

În cadrul întrevederii, părțile au discutat și despre posibilitatea prelungirii contractelor de livrare a gazelor naturale în Republica Moldova după anul 2019, în condiții similare anilor precedenți. „R. Moldova încearcă să-și diversifice sursele de aprovizionare cu gaze naturale, dar ținem cont de rolul important al Gazprom în regiune și în Europa. Diversificarea rețelelor înseamnă menținerea surselor actuale și dezvoltarea unor surse noi”, a punctat ministrul Chiril Gaburici.

(Reporter V. Bercu, editor M. Jantovan) 

img18005297

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!