ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Douăzeci de persoane cu dizabilități locomotorii au beneficiat de dispozitive pentru deplasare

13:56 | 21.06.2018 Categorie: Societate

Chişinău, 21 iun. /MOLDPRES/. Douăzeci de cărucioare fotoliu au fost repartizate astăzi persoanelor cu dizabilități locomotorii. Dispozitivele au fost ajustate pentru fiecare beneficiar individual, transmite MOLDPRES.

Acestea fac parte dintr-o donație în cadrul proiectului implementat de Asociația Obștească „Societatea Invalizilor din Republica Moldova” și organizația de binefacere „LDS Charities.Inc”, SUA cu sprijinul Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

„Ne-am convins de fiecare dată că parteneriatul dintre stat și organizațiile neguvernamentale este unul eficient, iar colaborarea în cadrul acestui proiect este un exemplu bun în acest sens. Doar prin implicare și conlucrare vom putea asigura bunăstarea și integrarea socială a persoanelor cu dizabilități. Ne propunem să acordăm tuturor persoanelor cu dizabilități locomotorii mijloace ajutătoare pentru deplasare”, a menționat secretarul de stat din cadrul ministerului, Viorica Dumbrăveanu.

La rândul său, reprezentantul donatorilor, Vogelsberg Clif, a specificat că este recunoscător pentru buna colaborare cu autoritățile din Republica Moldova, care are o durată de 14 ani. „Începând cu acest an, cărucioarele sunt de trei tipuri: pentru persoanele cu maladii grave, pentru cei care au un mod de viață activ și pentru oamenii din zonele rurale. Astfel, persoanele vor dispune de dispozitivul corespunzător în funcție de locul de trai și modul de viață”, a spus sursa citată.

Totodată, în perioada 19-21 iunie, 22 de tehnicieni și terapeuți din Direcțiile de Asistență Socială municipale și raionale, împreună cu președinții Asociațiilor teritoriale pentru persoanele cu dizabilități au fost instruiți de către patru medici din SUA și Germania, în procesul de evaluare, asamblare și ajustare a cărucioarelor fotoliu pentru fiecare solicitant individual și au primit certificate internaționale, ce le vor permite să evalueze și repartizeze cărucioarele fotoliu.

De la începutul anului, circa 100 de cărucioare au fost repartizate persoanelor cu dizabilități, iar până la sfârșitul anului vor beneficia de cărucioare încă 615 persoane.

Conform datelor Centrului Republican Experimental Protezare, Ortopedie și Reabilitare, circa 1200 de persoane cu dizabilități ale aparatului locomotor se află în evidență pentru a fi asigurate cu cărucioare fotolii.

(Reporter A. Ciobanu, editor M. Jantovan)

img18005298

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!