ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării

14:31 | 21.06.2018 Categorie: Comunicate

Noi perspective de colaborare moldo-franceză în domeniul educației, culturii și cercetării

Chişinău, 21 iun. /MOLDPRES/. Astăzi, 21 iunie, ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Monica Babuc, a avut o întrevedere cu Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Franței în Republica Moldova, E.S. Pascal Le Deunff, la care au mai participat directorul Alianței Franceze din Moldova, Emmanuel Skoulios, directorul regional al filialei Agenției Universitare a Francofoniei (AUF) la Chișinău, Roxana Țurcanu etc.

Ministrul Monica Babuc le-a mulțumit partenerilor francezi pentru sprijinul pe care-l acordă constant Republicii Moldova, subliniind importanţa francofoniei în crearea unor oportunități de cooperare și implementarea a numeroase proiecte, menționând că pe parcursul ultimilor decenii Ambasada Franţei și Alianţa Franceză din Moldova au oferit asistență considerabilă sistemului educațional, dar și domeniului culturii din țara noastră.

La rândul său, E.S Pascal Le Deunff și-a exprimat disponibilitatea aprofundării colaborării bilaterale în domeniile educației, culturii și cercetării. În acest sens, oficialul a propus spre examinare un Plan de acțiuni, care presupune intensificarea cooperării moldo-franceze atât în domeniile educației și cercetării, cât și în cel al culturii. Astfel, principalele prevederi se referă la: majorarea numărului de profesori de limbă franceză din instituțiile de învățământ general care vor beneficia de formare continuă, dar și de stagii de perfecționare în Franța; majorarea numărului de burse pentru studenți/elevi; acordarea asistenţei pentru tinerii care vor să studieze în țările francofone, precum și organizarea unor activități pentru aceștia (concursuri, festivaluri, conferințe); realizarea în comun a proiectelor științifice; oferirea stagiilor de perfecționare pentru cadrele din domeniul culturii în instituţiile de profil din Franţa etc. În context, ministrul Monica Babuc a solicitat sprijinul partenerilor francofoni în procesul reconceptualizării curriculei școlare pentru clasele bilingve francofone și asistență în elaborarea lucrărilor metodologice pentru profesorii de limbă franceză.

Un alt subiect al discuțiilor a vizat perspectivele încheierii unui Pact lingvistic între Republica Moldova și AUF după modelul Armeniei, care ar prevedea colaborarea în patru domenii: educației, cultură, comunicare și turism. De asemenea, oficialii au abordat subiectul participării țării noastre la Summit-ul Francofoniei, care va avea loc la Erevan în această toamnă.

La finalul întrevederii, părțile au convenit asupra intensificării relațiilor, precum și asupra creării în termeni proximi a unui Grup de lucru, care să definitiveze Planul de acțiuni privind colaborarea în domeniul educației, culturii și cercetării.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!