ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Un spectacol dedicat Zilei muzicii europene a fost prezentat la Biblioteca Națională

18:50 | 21.06.2018 Categorie: Cultură

Chişinău, 21 iun. /MOLDPRES/. Un spectacol dedicat Zilei muzicii europene, Anului limbilor europene în R. Moldova și Anului european al patrimoniului cultural a avut loc astăzi la Biblioteca Națională, în cadrul Salonului Muzical care funcționează pe lângă această instituție, relatează MOLDPRES.

Evenimentul a fost organizat de instituția gazdă în parteneriat cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, Comisia Națională a Republicii Moldova pentru UNESCO, Asociația Profesorilor de Limbă Franceză și Colegiul National de Comerț al Academiei de Studii Economice a Moldovei.

În cadrul manifestării,  a avut loc un concert cu genericul ”Cântecul este unicul ambasador care nu are nevoie de translator” cu participarea  laureaților Festivalului-concurs național al cântecului francofon ”Chantons, amis!”, ediția a XV-a.

Solicitată de MOLDPRES, deținătoarea Marelui Premiu la ediția 2018 a festivalului, Alina Samanati, studentă la Centrul de Excelență în Informatică și Tehnologii Informaționale, originară din Șoldănești, a menționat că este pentru prima oară când a participat la un asemenea concurs. ”A fost o provocare din partea profesoarei mele Ludmila Tomulescu să iau parte la acest festival. De fapt, eu studiez limba engleză, iar franceza o învăț de trei ani. Am acceptat, deoarece mi s-a părut că e ceva foarte interesant și captivant. Am conștientizat că trebuie să lucrez mai mult și să studiez mai temeinic limba și cultura franceză. Mă bucur că în urma participării la festival am beneficiat de un sejur la Paris, unde voi pleca în aceste zile”, a mai spus Alina Samanati.

La rândul său, Daniela Bejan din Oxentea, Dubăsari, deținătoarea Marelui Premiu la ediția 2016 a afirmat că acest festival a marcat-o și a lansat-o în lumea muzicii. ”Țin să mulțumesc pe această cale fondatoarei festivalului, Svetlana Manuil și membrului juriului, compozitorul Vlad Mircos, cu care am început o colaborare fructuoasă”, a  subliniat Daniela Bejan.

Potrivit compozitorului Vlad Mircos, Festivalul-concurs național al cântecului francofon ”Chantons, amis!” este o pistă de lansare pentru mai mulți interpreți. De aici și-au început cariera artistică cântărețele de operă Ana Cernicova și Natalia Tanasiiciuc, interpretele Tatiana Heghea, Eva Timuș, Ana Munteanu ș.a.

În continuare, au evoluat laureații ediției din acest an a festivalului.

Festivalul-concurs național al cântecului francofon ”Chantons, amis!” a fost lansat în 2004.

(Reporter N. Roibu, editor M. Jantovan)

img18005316

img18005316

img18005316

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!