ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

În ţară au fost anunţate ploi puternice, vijelie şi grindină

09:13 | 22.06.2018 Categorie: Societate

Chişinău, 22 iun. /MOLDPRES/. Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a anunţat Cod Galben de schimbare bruscă a vremii, care va fi valabil în perioada 22 – 23 iunie, transmite MOLDPRES.

Potrivit meteorologilor, începând cu seara zilei de astăzi, pe tot teritoriul ţării se prevede schimbarea bruscă a vremii, însoţită de mai multe fenomene periculoase. “Vor cădea averse cu descărcări electrice, izolat puternice (20-25 l/m2), cu grindină și intensificări ale vântului cu aspect de vijelie de până la 15-20 m/s”, indică surse de la SHS.

Totodată, sinopticienii arată că de mâine vremea se va răci semnificativ. Astfel, în timpul zilei, temperatura maximă a aerului ar putea scădea până la 15-20 de grade Celsius.

Specialiştii susţin că dintre fenomenele meteorologice stihiinice, cel mai mare pericol în luna iunie îl prezintă aversele puternice de ploaie şi căderile de grindină, care se semnalează anual. Ploi de lungă durată sunt posibile în medie o dată în patru ani, vânturi puternice (cu viteza mai mare de 25 m/s) – în medie o dată în trei ani. De asemenea, este posibilă formarea vârtejurilor. Bunăoară, la 27 iunie 1980, izolat în raioanele Slobozia şi Căuşeni s-a înregistrat un vârtej care a cauzat pagube considerabile sectorului economic.

La rândul lor, medicii atenţionează bolnavii cu maladii cronice şi persoanele în etate şi cele meteosensibile că, în legătură cu schimbarea bruscă a vremii, ar putea să nu se simtă bine.

“Conform prognozelor, căldurile caniculare vor fi brusc înlocuite cu temperaturi ce ar putea coborî chiar până la 15 grade. Pentru anumite categorii de oameni acest fapt nu este tocmai bun. Să fie atenţi, mai ales pacienţii cu boli cardiovasculare şi respiratorii, oamenii în vârstă, cărora le este indicat să evite ieşirile de durată, să se străduiască să menţină un regim termic constant şi să ia medicamentele obişnuite prescrise de medic”, au afirmat surse medicale, contactate de MOLDPRES.

(Reporter L. Grubîi, editor A. Răileanu)

img18005322

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!