ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Cele două Corei discută despre problema reluării reuniunilor familiilor separate în timpul războiului

09:51 | 22.06.2018 Categorie: Externe

Seul, 22 iun. /MOLDPRES/. Crucea Roşie şi cele două Corei s-au întrunit vineri pentru a discuta despre problema privind reluarea reuniunilor familiilor separate de războiul din 1950-1953, aceasta fiind ultima ilustrare a detensionării situaţiei din peninsulă, relatează AFP, citată de AGERPRES și MOLDPRES.

Multe dintre persoane au murit fără să poată să-şi vadă rudele, nici chiar să aibă veşti despre ele. Toate comunicaţiile transfrontaliere dintre civili sunt interzise.

La summitul lor de la sfârşitul lui aprilie, liderul nord-coreean Kim Jong Un şi preşedintele sud-coreean Moon Jae-in au convenit printre altele reluarea reuniunilor familiilor. Ultima a avut loc în 2015.

Doar 57.000 de persoane înregistrate la Crucea Roşie sud-coreeană pentru a-şi revedea rudele mai sunt în viaţă. Majoritatea au peste 70 de ani.

Chiar dacă reuniunile au loc, doar o sută de participanţi de ambele părţi vor fi selecţionaţi.

Pentru fericiţii aleşi, aceste reuniuni sunt adesea sinonime cu emoţii foarte puternice. Ei nu dispun decât de trei zile pentru a suplini o absenţă de mai multe decenii şi evenimentul se încheie printr-o nouă separare, cel mai probabil definitivă.

''Să facem din această întrunire un succes organizând-o dintr-un punct de vedere umanitar'', a declarat Park Kyung-seo, şeful delegaţiei sud-coreene, la începutul convorbirilor într-o staţiune montană nord-coreeană de pe Muntele Kumgang, potrivit declaraţiilor transmise de televiziunea sud-coreeană.

''Faptul că Nordul şi Sudul se reunesc pentru primele discuţii sub egida Crucii Roşii în celebrul nostru Munte Kumgang este semnificativ prin sine însuşi'', a răspuns Pak Yong Il, care conduce delegaţia nord-coreeană.

După câteva întâlniri sporadice, politica privind reuniunile a demarat cu adevărat în 2000, în contextul unui summit intercoreean istoric. Iniţial ele au avut loc anual, apoi au devenit foarte rare din cauza tensiunilor din peninsulă.

Phenianul s-a folosit de reuniuni drept monedă de schimb politică, refuzând schimburile constante sau anulându-le în ultimul moment.

(Editor A. Răileanu)

img18005324

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!