ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Decizia CCM de recunoaștere drept constituțională legea anti-propagandă a fost publicată în Monitorul Oficial

10:44 | 22.06.2018 Categorie: Politică

Chişinău, 22 iun. /MOLDPRES/. Decizia Curții Constituționale de recunoaștere drept constituțională ultima modificare a Codului audiovizualului, a fost publicată astăzi în Monitorul Oficial al Republicii Moldova. Hotărârea prevede asigurarea securității informaționale a statului, comunică MOLDPRES.

La originea cauzei a fost sesizarea depusă de către Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon. Acesta a pretins că legea care le interzice radiodifuzorilor și distribuitorilor de servicii de informare în masă transmiterea programelor cu conţinut informativ, informativ-analitic, militar şi politic produse în alte state decât cele care au ratificat Convenția europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră este contrară articolelor 31, 32, 34 și 54 din Constituție.

În urma examinării, Curtea a stabilit că ultima modificare a Codului audiovizualului poate contribui la contracararea operațiunilor de informare ostilă împotriva societății Republicii Moldova, precum și la asigurarea informării corecte a cetățenilor săi.

Curtea nu a avut motive să considere că impactul interdicției în discuție în prezenta cauză echivalează cu o ingerință disproporționată în libertatea de exprimare sau în dreptul de acces la astfel de informații.

Pornind de la cele menționate, Curtea a respins sesizarea Președintelui Republicii Moldova şi a recunoscut constituțională Legea nr. 257 din 22 decembrie 2017 cu privire la completarea Codului audiovizualului al Republicii Moldova.

Hotărârea este definitivă, nu poate fi supusă nici unei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării şi se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

(Reporter A. Ciobanu, editor A. Răileanu)

img18005331

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!