ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

UE va oferi 12 milioane de euro Republicii Moldova pentru procurarea ambulanţelor

15:39 | 22.06.2018 Categorie: Societate

Chişinău, 22 iun. /MOLDPRES/. Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei a aprobat acordarea împrumutului de 12 milioane de euro Republicii Moldova pentru reînnoirea parcului de ambulanțe al Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească, comunică MOLDPRES.

Serviciul informare și comunicare cu mass-media al Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a anunţat că, din banii împrumutaţi de la UE, vor fi achiziționate 168 de ambulanțe, dintre care 35 unități pentru terapie intensivă și 133 tip “B” (Ambulanțe de prim ajutor). Acestea vor fi procurate în bază de concurs, conform standardelor internaționale în domeniu.

Potrivit sursei citate, odată cu reînnoirea parcului de ambulanțe, va creşte capacitatea de intervenţie a Serviciului de Asistenţă Medicală Urgentă și va spori calitatea și rapiditatea serviciilor medicale acordate pacienților, îndeosebi în zonele rurale. 

În anul curent, pentru modernizarea parcului de autosanitare, Guvernul a alocat 51 mln de lei pentru procurarea a 69 de ambulanțe. Primele 10 ambulanțe, din totalul de 69, au ajuns în țară, iar până la finele lunii curente urmează să fie livrate și altele 59. Ambulanțele vor fi repartizate în 32 de puncte medicale de urgență prespitalicească, unde gradul de uzură a autosanitarelor este de peste 90%, din zonele Centru, Nord, Sud și Găgăuzia.   

În anul 2017, de serviciile medicilor de pe ambulanţe au beneficiat peste 868 mii de cetăţeni.

(Reporter A. Zara, editor A. Răileanu)

img18005347

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!