ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Gala Premiilor Uniunii Scriitorilor din Moldova și-a desemnat câștigătorii

18:25 | 22.06.2018 Categorie: Cultură

Chişinău, 22 iun. /MOLDPRES/. Mai multe premii pentru cărțile editate în anul 2017 au fost acordate astăzi în cadrul Galei Premiilor Uniunii Scriitorilor din Moldova, care a avut loc la Chișinău, informează MOLDPRES.

Președintele Uniunii Scriitorilor din Moldova, Arcadie Suceveanu, a menționat că Gala Premiilor este o sărbătoare a scrisului artistic și are deja o tradiție veche și frumoasă de a evidenția cărțile și autorii pe parcursul unui an de literatură. ”Obiectivul nostru este de a aprecia producția literară a anului 2017”, a precizat Arcadie Suceveanu.

Premiile au fost acordate de către juriu și de către Consiliul Uniunii Scriitorilor din Moldova. Astfel, de premiul pentru cea mai bună carte de poezie s-a învrednicit Eugenia Bulat pentru volumul ”Dialogurile străinei cu vechiul său prieten Alter”,  de premiul pentru roman – Doina Postolachi pentru volumul ”Ambroise” și de premiul pentru proză scurtă – Anatol Moraru pentru cartea ”Punct de vedere”.

La categoria cartea de eseu, critică și istorie literară Maria Pilchin a luat premiul pentru volumul ”Poezie, eros și putere”, iar la categoria cartea de literatură pentru copii și tineret premiul i-a revenit lui Petre Popa pentru volumul ”Blazonul veșniciei”.  La categoria cartea de traduceri,  Alexandru Vakulovski s-a ales cu premiul pentru volumul ”Elcin. Capul”,  iar la categoria cartea de publicistică, Valentin Guțu a luat premiul pentru volumul ”Duși cu Titanicu’”.  Elena Druță a fost distinsă cu premiul la categoria cartea de debut pentru volumul ”Fiind imagine”.

Premiul Opera Omnia, acordat de către Consiliul Uniunii Scriitorilor din Moldova, i-a revenit scriitorului Paul Goma, iar premiul de excelență -  scriitorilor Vasile Gârneț și Nicolae Rusu. Scriitorul Iurie Colesnic a luat premiul ”Relații culturale”, iar Igor Volnițchi – premiul ”Nizami” pentru traducere. Andrei Țurcanu și Nina Corcinschi s-au învrednicit de premiul Consiliului Uniunii Scriitorilor din Moldova pentru volumul ”Cartea din mâna lui Hamlet”, iar Irina Nechit – pentru cartea pentru copii ”Caruselul primăverii” și Serghei Evstratiev – pentru  volumul de satiră ”Un praznic la Cușmaria”.

De asemenea, de premiul Consiliului Uniunii Scriitorilor din Moldova pentru promovarea activităților culturale s-a învrednicit jurnalista Lidia Popodneac și reporterul AIS MOLDPRES pentru cultură. Artistul plastic Florentin Leancă a fost distincs cu premiul USM pentru ilustrarea revistei ”Danya” în limba azeră”.

(Reporter N. Roibu, editor A. Răileanu)

img18005364

img18005364

img18005364

img18005364

img18005364

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!