ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Rezoluţia aprobată de ONU este un semnal de încredere și solidaritate din partea comunității internaționale, susţine Pavel Filip

10:54 | 23.06.2018 Categorie: Politică

Chişinău, 23 iun. /MOLDPRES/. Proiectul de rezoluție privind „Retragerea completă și necondiționată a forțelor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova” aprobat de ONU, este un rezultat al nostru, al tuturor celor care ținem la independența și integritatea țării şi un semnal de încredere și solidaritate din partea comunității internaționale. Declarația a fost făcută astăzi de prim-ministrul Pavel Filip, în cadrul unui briefing de presă, comunică MOLDPRES.

Potrivit lui Filip, aprobarea acestei rezoluții nu înseamnă neapărat retragerea imediată a trupelor ruse. “Pentru noi este important însă că acest subiect, care din 2003 a dispărut de pe agenda reuniunilor ministeriale ale OSCE, este din nou pe masa comunității internaționale. Prin rezoluția aprobată ne asigurăm că acest subiect va rămâne constant pe agenda Adunării Generale ONU, până când ultimul soldat rus nu va părăsi teritoriul Republicii Moldova”, a opinat șeful Executivului.

Premierul a ţinut să mulțumească echipei Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Misiunii R. Moldova la New York pentru promovarea acestui subiect important pentru țara noastră pe agenda ONU şi şi-a exprimat gratitudinea faţă de ţările care au sprijinit rezoluţia.

El a specificat că documentul aprobat de ONU alături de alte progrese înregistrate pe dimensiunea transnistreană, vine să completeze reușitele din ultimul an în ceea ce privește consolidarea și protejarea integrității țării. „Pe lângă drumuri, locuințe, pensii și salarii, cetățenii noștri au nevoie să se simtă mândri în țara lor, iar Republica Moldova merită să fie tratată cu respect”, a spus Filip.

Şeful Executivului a reiterat că R. Moldova insistă asupra retragerii necondiţionate şi complete a Grupului Operativ al Trupelor Ruse (GOTR) de pe teritoriul Republicii Moldova. “Proiectul de rezoluție aprobat de ONU nu vizează contingentul militar rus al forţelor de menţinere a păcii de pe Nistru, dislocat în conformitate cu prevederile Acordului moldo-rus de încetare a focului din 1992. Însă, uneori, în mod deliberat, GOTR este confundat cu contingentul de pacificatori ruşi pentru a crea confuzii şi a induce în eroare opinia publică”.

Filip a menţionat că misiunea militară de pacificatori ar trebui să fie înlocuită cu o misiune internațională civilă, deoarece aceasta și-a epuizat mandatul.

Ieri, 22 iunie, la New York, Adunarea Generală a ONU a aprobat proiectul de rezoluţie privind „Retragerea completă şi necondiţionată a forţelor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova”. Documentul a fost susținut de 64 de state.

(Reporter A. Zara, editor L. Alcază)

img18005379

img18005379

img18005379

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!