ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Ministerului Economiei și Infrastructurii

15:52 | 23.06.2018 Categorie: Comunicate

Succesele Republicii Moldova în domeniul comunicațiilor și tehnologiei informaționale, apreciate la Reuniunea ministerială informală privind economia digitală

Chişinău, 23 iun. /MOLDPRES/. Secretarul de stat al Ministerului Economiei și Infrastructurii, Vitalie Tarlev, a participat la Reuniunea ministerială informală privind economia digitală, care a avut loc la Minsk, Belarus. La eveniment au participat experți și oficiali din 6 state ale Parteneriatului Estic și din Uniunea Europeană. În cadrul Reuniunii au fost abordate subiecte ce vizează eforturile la nivel național și regional de garantare a securității spațiului cibernetic, posibilitățile și constrângerile aferente subiectului tarifelor de roaming, precum și dezvoltarea accesului la rețelele de bandă largă, în scopul facilitării accesului la servicii moderne de comunicații de înaltă calitate și sporirea dezvoltării economiei prin dezvoltarea tehnologică pe orizontală.

Comisarii europeni, Johannes Hahn și Mariya Gabriel, au reiterat disponibilitatea cooperării cu țările din regiune la promovarea intereselor cetățenilor în ceea ce privește internetul de mare viteză pentru stimularea economiilor și extinderea serviciilor electronice, crearea mai multor locuri de muncă în industria digitală, reducerea tarifelor de roaming în țările partenere și consolidarea securității cibernetice. În context, au fost apreciate succesele Republicii Moldova în domeniul comunicațiilor și tehnologiei informaționale, gradul de dezvoltare și efectele pozitive ale politicilor aplicate în țara noastră.

În scopul examinării tuturor particularităților aferente dezvoltării rețelelor de banda largă și reducerii tarifelor de roaming, ce ar viza atât interesele cetățenilor, cât și ale operatorilor de comunicații reprezentanții țărilor participante la Reuniune au convenit asupra necesității elaborării unei foi de parcurs, care va fi aprobată până la sfârșitul acestui an. Obiectivul comun este semnarea unui acord multilateral în acest sens, nu mai târziu de 2020.

În cadrul Reuniunii, delegația Republicii Moldova a avut o serie de întâlniri bilaterale cu reprezentanții Ministerului Comunicațiilor și Informatizării al Republicii Belarus, Parcului Tehnologiilor Înalte, Centrului de informare din domeniul comunicațiilor, precum și cu reprezentanții companiei www.wargaming.net – recunoscută la nivel mondial, pentru succesele în domeniu TIC. Subiectele discutate au vizat politicile în domeniul educației TIC, experimentele legate de criptoeconomie, dezvoltarea accesului la internet în localitățile cu mai puțin de 500 de locuitori, modelul de operare a parcului tehnologic IT din Belarus, dar și a parcului IT din Republica Moldova, dialogul cu reprezentanții industriei IT și implicarea lor la elaborarea cadrului legal, dezvoltarea companiilor IT și a start-upurilor.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!