ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Instruirea celor ce predau: la Avdarma a avut loc un seminar pentru profesorii de pe cele două maluri ale Nistrului

14:00 | 26.06.2018 Categorie: Societate

Chişinău, 26 iun. /MOLDPRES/. La 26 iunie 2018, în Avdarma (Găgăuzia), Centrul pentru Promovarea și Protecția Drepturilor Femeii Tinere a organizat un seminar cu tema „Metode proactive moderne de educație în domeniul drepturilor omului utilizate în UE“.

Seminarul a fost organizat pentru cei ce au un impact semnificativ în formarea viziunii asupra lumii și a valorilor în rândul tinerilor – pentru profesori.

Seminarul a fost organizat pentru profesorii de pe cele două maluri ale Nistrului, având, printre altele, ca scop formarea treptată a conexiunilor și contactelor permanente între cadrele didactice și creșterea încrederii între ei.

Acest seminar este finanțat de Uniunea Europeană și de Ambasada Olandei la București.

În cadrul seminarului, profesorii au fost familiarizați cu metodele proactive moderne de educație în domeniul drepturilor omului aplicate în Uniunea Europeană. După cum a menționat șeful Oficiului Avocatului Poporului de la Comrat Svetlana Mironova, probleme de educație ocupa în mod tradițional un loc de frunte printre problemele importante legate de sistemul de integrarea europeană. Summit-ul de la Lisabona al Consiliului European din martie, 2000, a adoptat un document numit Memorandumul UE privind educația continuă. Memorandumul a subliniat că educația continuă ar trebui să devină principalul program politic al societății civile, al coeziunii sociale și al ocupării forței de muncă.

În cadrul seminarului, profesorii au înțeles că drepturile omului reflectă nevoile de bază a unei persoane, stabilesc standarde, fără de care oamenii nu pot trăi cu demnitate.

Este extrem de util pentru cadrele didactice, mai ales cele din regiunea transnistreană, să știe că de drepturile omului se bucură orice individ, peste tot și întotdeauna, ele sunt aceleași pentru toți oamenii din toate țările, sunt inalienabile, indivizibile și interdependente, nimeni nu poate fi lipsit de ele niciodată; toate drepturile sunt la fel de importante și se completează reciproc: de exemplu, dreptul de a participa la administrarea statului și în alegeri libere depinde de libertatea de exprimare.

Materialul teoretic a fost completat cu exerciții practice: jocul de apropiere, exercițiul „Anunțul de cunoștință“, „Compliment“, jocurile „Născuți pentru a fi egali“ „Oameni de cristal“, vizionarea video-ului „Pe urmele ADN-ului“, precum și discutarea cauzelor din practica  Consiliului pentru prevenirea și combaterea discriminării și asigurarea egalității și prezentarea "Legislația internațională privind prevenirea discriminării".

Actualitatea informației si orientarea practică a  trezit un mare interes al participanților, care au menționat că au învățat o mulțime de lucruri necesare care pot fi utilizate cu succes în domeniul educației pentru drepturile omului a tinerilor.

Acest seminar a fost extrem de apreciat de către profesori, ei au mulțumit pentru susținerea lui organizatorii, precum și Uniunea Europeană și Ambasada Olandei la București, menționând că ar fi util să se continue organizarea unor astfel de seminare, inclusiv pentru cadrele didactice de pe cele două maluri ale Nistrului, care promovează reapropierea reală a profesorilor moldoveni și a celor din regiunea transnistreană, creșterea profesionalismului lor în instruirea de calitate a tinerilor în drepturile omului, în formarea viziunilor și idealurilor lor democratice.

img18005468

img18005468

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!