ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Fondul Monetar Internațional a aprobat o nouă tranșă de finanțare pentru Republica Moldova

08:46 | 30.06.2018 Categorie: Oficial

Chişinău, 30 iun. /MOLDPRES/. Republica Moldova va primi cea de-a treia tranșă de aproape 34 milioane de dolari din partea Fondului Monetar Internațional. Decizia a fost aprobată, vineri seara, de Consiliul de Directori Executivi ai FMI, a relatat pentru MOLDPRES Direcţia comunicare şi protocol a Guvernului.

22,5 milioane de dolari se află deja în conturile Băncii Naționale a Moldovei. Încă 11,25 milioane de dolari vor ajunge în Republica Moldova săptămâna viitoare.

Prim-ministrul Pavel Filip a menționat că alocarea unei noi tranșe din asistența FMI este o recunoaștere a eforturilor Guvernului în realizarea angajamentelor asumate în Acordul cu FMI și a reformelor convenite. Premierul a mulțumit experților FMI pentru buna colaborare pe care o au cu autoritățile Republicii Moldova, reiterând determinarea Guvernului de a duce la bun sfârșit reformele începute, rezultatele cărora vor fi resimțite în mod direct de către cetățeni.

La 7 noiembrie 2016, Consiliul de Directori Executivi al FMI a aprobat un acord pe trei ani cu Republica Moldova, finanțat prin două instrumente de creditare – Mecanismul de finanţare extinsă (EFF) și Mecanismul extins de creditare (ECF), care are ca scop susținerea programului de reforme economice și financiare ale statului. Astfel, Republica Moldova a obținut acces la o sumă totală de 129,4 milioane de drepturi speciale de tragere sau circa 178,7 milioane de dolari SUA.