ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Produsul intern brut al Republicii Moldova a sporit cu 3,7 la sută

16:34 | 02.07.2018 Categorie: Economie

Chişinău, 2 iul. /MOLDPRES/. Produsul intern brut (PIB) al Republicii Moldova a crescut, în primul trimestru al acestui an, cu 3,7% față de aceeași perioadă a anului trecut.  Astfel, PIB-ul a însumat 37,6 miliarde de lei, transmite MOLDPRES.

Sectoarele care au contribuit la majorarea PIB-ului sunt comerțul interior, industria și tehnologiile informaționale. Conform analizei Direcției politici economice și mediul de afaceri a Ministerului Economiei și Infrastructurii, sectorul tehnologiilor informaționale și comunicațiilor (TIC) a marcat cea mai mare creștere din ultimii opt ani. Mai exact, valoarea adăugată brută obținută de sectorul TIC a înregistrat o majorare de 9%. Ca pondere în PIB, acest sector atinge 6,6% și este în continuă ascensiune.

Totuși, cea mai mare contribuție asupra creșterii valorii adăugate brute au avut sectoarele comerțul cu ridicata şi cu amănuntul, transport şi depozitare, hoteluri și restaurante.

Într-un comunicat de presă al Ministerului Economiei și Infrastructurii, este specificat că veniturile disponibile reale ale populației s-au majorat cu 4,8% în primul trimestru. Dintre acestea, câștigurile salariale, care reprezintă cea mai importantă sursă de venituri, au înregistrat un spor real de 7,6%.

(Reporter N. Sandu, editor M. Jantovan)

img18005690

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!