ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Focarul de pestă porcină din satul Beşghioz, Ceadâr-Lunga a fost lichidat

15:44 | 10.07.2018 Categorie: Regiuni

Chişinău, 10 iul. /MOLDPRES/.  Focarul de pestă porcină africană, depistat în satul Beşghioz, raionul Ceadâr-Lunga, a fost lichidat, transmite MOLDPRES cu referire la surse din UTA Gagauz-Yeri.

Potrivit subdiviziunii din Ceadâr-Lunga a Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA), zona de carantină s-a aflat sub supraveghere epidemiologică. Inspectorii au ţinut în evidenţă toate gospodăriile unde sunt crescuţi porci, iar animalele au fost plasate sub observaţie sanitar-veterinară. “Aceste acțiuni fac parte din cele care se impun în conformitate cu regulamentele sanitar-veterinare. La ora actuală, starea de lucruri generală în această localitate nu prezintă pericole şi temei pentru îngrijorare”, au precizat surse de la ANSA.

Potrivit specialiştilor, populaţia locală, mai ales proprietarii de porcine, au fost instruiţi la capitolul respectarea regulilor de biosecuritate. La faţa locului au lucrat echipe de intervenţie ale Agenţiei, dotate cu utilajul şi mijloacele necesare lichidării, dar şi prevenirii noilor focare de pestă porcină africană.

Un focar de pestă porcină africană a fost înregistrat pe 11 mai  într-o gospodărie din satul Beşghioz, raionul Ceadâr-Lunga, iar a doua zi s-a anunţat că infecţia s-a extins şi în oraşul Tvardiţa, raionul Taraclia, situat în apropiere.

În contextul apariției focarului de pestă porcină africană,  ANSA prin structurile teritoriale de nivel raional monitorizează permanent situația epizootică pentru limitarea extinderii bolii și   eradicarea ei. Totodată, Agenția solicită proprietarilor de porcine să informeze urgent în cazul îmbolnăvirii, pieririi animalelor sau al depistării  cadavrelor de mistreți  și recomandă respectarea cerințelor minime de biosecuritate.

Pesta porcină africană (PPA) este o boală periculoasă, fără tratament sau vaccin în prezent, care afectează speciile domestice şi sălbatice de porcine. Virusul PPA se transmite prin contact direct între animale sau indirect, prin hrănirea animalelor cu lături care conţin carne sau produse secundare ce provin de la animale infectate, insecte care s-au hrănit din animale infectate, sau chiar prin ustensile, haine, furaje contaminate. Virusul PPA supravieţuieşte timp de 6-10 zile în materialele fecale ale animalelor infectate, până la 3-6 luni in produsele din carne de porc netratate termic şi mai mulţi ani în carnea de porc congelată. Mortalitatea animalelor infectate este de 100%.

(Reporter L. Grubîi, editor M. Jantovan)

img18005952

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!