ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

AP OSCE a reafirmat necesitatea retragerii forțelor armate străine de pe teritoriul Republicii Moldova

16:38 | 10.07.2018 Categorie: Oficial

Chişinău, 10 iul. /MOLDPRES/. Adunarea Parlamentară a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (AP OSCE) a reafirmat, în cadrul sesiunii anuale curente, necesitatea retragerii complete a forțelor armate străine de pe teritoriul Republicii Moldova, informează MOLDPRES cu referire la Direcția comunicare și relații publice a Legislativului.

Discuțiile au avut loc în cadrul ședinței Comitetului general al AP OSCE pentru afaceri politice si securitate, unde raportorul general al Comitetului, Kristian Vigenin (Bulgaria) a prezentat Raportul Comitetului și proiectul Rezoluției acestuia. Astfel, au fost dezbătute 25 de amendamente propuse la textul Rezoluției de către delegațiile celor 57 de state participante la sesiunea anuală a AP OSCE.

Printre acestea au fost votate 3 amendamente cu referire la R. Moldova, prin care s-a reafirmat necesitatea retragerii complete a forțelor armate străine de pe teritoriul Republicii Moldova și transformarea actualei misiuni de menținere a păcii într-o misiune civilă cu mandat internațional.

Două amendamente au fost propuse de delegația Parlamentului Republicii Moldova și un amendament de delegația Parlamentului României. Toate au fost acceptate cu o majoritate de voturi. Aprobarea amendamentelor delegației țării noastre a avut la bază efortul comun al delegațiilor parlamentare din Republica Moldova, România, SUA, Marea Britanie, Georgia și Lituania.

Șeful delegației Parlamentului la AP OSCE, Sergiu Sîrbu a menționat că prin susținerea amendamentelor, OSCE și-a reconfirmat sprijinul plenar pentru soluționarea diferendului transnistrean cu respectarea integrității teritoriale și suveranității Republicii Moldova. Potrivit lui, textul final al Rezoluției va fi adoptat la ședința plenară a AP OSCE de astăzi, 10 iulie.

Cea de-a 27-a sesiune a AP OSCE are loc în perioada 7–11 iulie curent și este găzduită de Bundestagul Germaniei. Reuniunea din acest an are genericul ”Implementarea angajamentelor OSCE: rolul parlamentelor”. Din componența delegației conduse de șeful delegației Parlamentului la AP OSCE, Sergiu Sîrbu fac parte deputații Anatolie Gorilă și Ion Casian. Sesiunea anuală a AP OSCE reunește pentru dezbateri peste 300 de parlamentari, reprezentând 57 de țări din America de Nord, Europa și Asia.

img18005955

img18005955

img18005955

img18005955

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!