ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Guvernul a aprobat Conceptul tehnic al Sistemului Informaţional Automatizat „Registrul de stat al achiziţiilor publice”

15:57 | 11.07.2018 Categorie: Economie

Chişinău, 11 iul. /MOLDPRES/. Cabinetul de miniștri a aprobat astăzi Conceptul tehnic al Sistemului Informaţional Automatizat „Registrul de stat al achiziţiilor publice” (MTender)”. Documentul prevede implementarea unui sistem electronic eficient şi transparent de realizare, evidenţă şi control al achiziţiilor publice în Republica Moldova, informează MOLDPRES.

Ministrul Finanțelor, Octavian Armașu, a menționat în ședință de Guvern că achiziţiile publice electronice micşorează cheltuielile guvernamentale între 5 la sută şi 30 la sută, sporesc acoperirea oportunităţilor de achiziţii publice, ceea ce duce la creşterea numărului de oferte. De asemenea, MTender va duce la economisirea de resurse esenţiale necesare pentru identificarea oportunităţilor, plasarea clarificărilor, tipărire, logistică, economiile estimate fiind cuprinse între 150 şi 1200 lei per ofertant per procedură de achiziţie publică. Timpul procesului de achiziţii în cazul achizițiilor publice electronice se reduce cu 20-40 la sută.

Strategia de dezvoltare a sistemului de achiziţii publice prevede tranziţia la comunicarea electronică a întregului proces de achiziţii publice, începând cu planificarea procedurilor până la executarea propriu-zisă a contractelor, care va conduce la reducerea poverii administrative pentru afaceri şi realizarea economiilor substanţiale de fonduri, timp şi capacitate administrativă.

Actualul sistem de achiziţii publice electronice SIA „RSAP” este tehnologic depăşit şi nu conţine funcţionalităţi, care să asigure desfăşurarea în formă electronică a întregului proces de achiziţii publice, şi, în acelaşi timp, diferă conceptual de noul sistem „MTender”.

Potrivit proiectului, sistemul „MTender” va fi interconectat cu sistemul trezorerial şi serviciile electronice, precum MConnect, MLog, eFactura, MPass, MPay, MSign, MNotify şi va permite în regim online gestionarea procesului de achiziţii publice, emiterea şi circularea facturilor aferente contractelor de achiziţii publice şi efectuarea nemijlocită a plăţilor.

Sistemul „MTender”, începând cu luna ianuarie 2017, a fost pilotat în baza cooperării tehnice cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare ’’Moldova: Asistenţa legislativă pentru reformarea achiziţiilor electronice”, precum şi Memorandumul în vederea dezvoltării achiziţiilor publice electronice transparente şi eficiente în Republica Moldova. Testarea în fază de proiect pilot a dus la creşterea numărului participanţilor la procedurile de achiziţii publice, şi ca rezultat la creşterea nivelului competitivităţii, precum și creşterea nivelului de încredere în rândul întreprinderilor mici şi mijlocii în procesul de achiziţii publice, economisirea resurselor financiare, concurenţă sporită.

Proiectul respectiv presupune crearea şi implementarea unui nou sistem electronic de achiziţii publice, ce se va efectua din contul Comisiei Europene în baza Acordului-cadru dintre Guvernul Republicii Moldova şi Comisia Comunităţilor Europene privind asistenţa externă, semnat la Bruxelles la 11 mai 2006, şi în limitele mijloacelor alocate Ministerului Finanţelor. Cheltuielile de întreţinere a Sistemului vor fi acoperite din taxele achitate de operatorii economici participanţi la procedurile de achiziţii publice la depunerea ofertelor şi din veniturile generate de taxele aplicate pentru întreprinderile private, care lansează licitaţii prin Sistemul „MTender” pentru necesităţile proprii.

(Reporter V. Bercu, editor A. Răileanu)

img18005991

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!