ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Serviciului Vamal

09:47 | 14.07.2018 Categorie: Comunicate

Vitalie Vrabie a inspectat cum decurge control la vama Leușeni

Chişinău, 14 iul. /MOLDPRES/. Directorul Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie s-a deplasat astă-seară, la Leușeni, pentru a verifica cum se circulă prin postul cu cele mai mari valori de trafic. Șeful Vămii a cronometrat timpii de perfectare și a vorbit cu cetățenii, pentru a afla cum decurge controlul. Toate acestea, pentru a se asigura că, creșterea fluxurilor de călători, specifică perioadei estivale, nu a extins durata de așteptare în vamă.

Chiar dacă fluxurile au sporit pe ambele sensuri de traversare, timpul mediu de perfectare nu depășește 3-4 minute, în cazul în care nu este nimic de declarat.

Directorul Serviciului Vamal le-a solicitat responsabililor din posturi ca, în perioadele cu trafic sporit, să fie întreprinse toate măsurile agreate pentru degajarea fluxurilor. Acțiunile prevăd suplinirea numărului de personal și a echipamentelor de verificare, utilizarea tuturor pistelor de control, inclusiv a celor de pe contrasens, precum și implicarea șefilor posturilor vamale și a adjuncților acestora în actul de vămuire.

Totodată, Vitalie Vrabie a verificat listele cu grupele de intervenție, membrii cărora, în caz de necesitate, sunt rechemați în serviciu și implicați în efectuarea controlului vamal.

La maximum sunt mobilizați și ofițerii antifraudă. Aceștia sunt prezenți în post 24/7 pentru a prelua documentarea fraudelor consemnate de inspectorii de la linia de control, astfel încât, aceștia din urmă să nu fie nevoiți să părăsească pista pentru a întocmi sesizările prevăzute de procedurile instituite.

Datele statistice din anii trecuți arată că cele mai mari valori de trafic sunt așteptate pentru perioada lunii august, atunci când fluxurile cresc cu circa 20%. În acest context, Serviciul Vamal continuă dialogul cu autoritățile omoloage din țările vecine pentru a asigura un control operativ pe ambele părți ale frontierei.

Persoanele care vor să afle informații privind regulile de traversare a frontierei cu diverse bunuri sau să sesizeze eventuale iregularități, ne pot contacta prin intermediul Centrului Unic de Apel (+373 22 574 111).
De asemenea, pe pagina web a Serviciului Vamal, șoferii pot vedea în timp real traficul din cele mai tranzitate posturi, pentru a-și putea planifica ruta optimă.

 

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!