ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

La Tiraspol, cadre didactice și reprezentanți ai ONG-urilor de pe ambele maluri ale Nistrului au discutat în comun problemele legate de egalitatea de gen

08:28 | 17.07.2018 Categorie: Societate

Chişinău, 17 iul. /MOLDPRES/. La 13 iulie 2018 la Tiraspol a avut loc o întâlnire a cadrelor didactice și a reprezentanților organizațiilor nonguvernamentale din Chișinău, Găgăuzia și stânga Nistrului. Acest eveniment face parte din Comitetul Coordonator Deschis privind educația pentru Drepturile Omului, care reunește trimestrial profesori și reprezentanți ai ONG-urilor de pe cele două maluri ale Nistrului pentru a discuta problemele actuale în drepturile omului.

Această întâlnire a fost organizată de Institutul pentru Democrație împreună cu Asociația Culturii Bulgare «Rodoliubets» (satul Parcani din stânga Nistrului) și Centrul pentru Promovarea și Protecția Drepturilor Femeilor Tinere. Evenimentul este finanțat de Uniunea Europeană în cadrul Programului de măsuri de consolidare a încrederii și co-finanțat de Guvernul Suediei și UN Women în cadrul Acordului de cooperare în realizarea proiectului UN Women (Entitatea Națiunilor Unite pentru egalitatea de gen și abilitarea femeilor).

Această ședință a Comitetului a fost dedicată egalității de gen, adică egalității între bărbați și femei.

Directorul executiv al Institutului de Democrație (Găgăuzia), Tatiana Sergheeva, a remarcat că Organizația Națiunilor Unite (ONU) consideră această problemă drept una globală și recomandă statelor membre să modifice modelele de gen existente, care păstrează încă un sistem de valori inegale și standarde duble. Ea a menționat că egalitatea de gen este o condiție necesară pentru orice stat democratic, că fără aceasta este imposibil să se construiască un stat de drept.

Tatiana Sergeeva a subliniat importanța respectării drepturilor femeilor și că, cu toate acestea, din păcate, aceste drepturi nu sunt respectate suficient în Republica Moldova.

Participarea activă în Comitet a profesorilor și reprezentanților organizațiilor nonguvernamentale din stânga Nistrului (Asociația Culturii Bulgare «Rodoliubets», ONG-ul «Interacțiunea», Centrul de Dezvoltare și Susținere a inițiativelor civile «Rezonans», ONG-ul «Inițiativele Femeilor» etc.) a permis participanților să compare situația din dreapta și stânga malului.

Deci, participanții au observat că în politică, atât în stânga Nistrului, cât și în dreapta lui nu sunt suficiente femei. În Moldova, în 2008, ponderea femeilor în calitate de miniștri a fost de 29,4%, în 2009 - 33,3%, în 2010 - 6,3%, în 2013-2016. - 25%. Ponderea deputaților parlamentari-femei din Parlament în 2008 a fost de 20,8%, în 2009 - 24,8%, în 2010 - 25,7%, în 2013 - 19,8%, în 2015 - 21,8%, în 2016 - 20,8%.

Participanții de pe malul stâng au menționat că, în ciuda faptului că aceste cifre nu corespund normelor democratice, situația în regiunea lor este mai gravă: în prezent sunt doar 2 femei (4,6%) din 43 deputați ai Sovietului Suprem și doar 4 femei (19%) printre cei 21 de membri ai Guvernului.

În cursul discuțiilor aprinse, participanții au ajuns la concluzia că, în toate etapele dezvoltării civilizației mondiale, inegalitatea de gen a reprezentat o problemă socială foarte complexă din diferite puncte de vedere. Pătrunzând în elementele de bază ale structurii sociale (personalitate și societate, familie și stat etc.), inegalitatea de gen a depășit relațiile interpersonale dintre oameni și a dobândit o semnificație socială. Lumea a fost creată de eforturile ambelor sexe, iar bărbații domină în ea. Participarea femeilor la asigurarea vieții umane, menținerea gospodăriei casnice le-a creat în societate o poziție în care sunt dependente și subordonate. Și doar în ultimele decenii au apărut tendințe spre schimbarea acestei situații.

Andrei Nicolaev, președintele Asociației Culturii Bulgare «Rodoliubets», și-a exprimat opinia că atunci când femeile sunt excluse din sfera luării deciziilor, democrația încetează să mai funcționeze. Între timp, mobilizarea întregului potențial uman, și nu doar a părții sale masculine – anume în aceasta constă provocarea epocii curente  - este un proces vast de perfecționare a civilizației, asociate cu o nouă dimensiune a existenței umane.

În cadrul discuției s-a sugerat că problema egalității de gen, ca componentă a dezvoltării socio-economice, a fost recent percepută ca o temelie a direcției dezvoltării.

După însumarea rezultatelor, participanții au observat că au aflat multe lucruri noi și utile, subliniind productivitatea comunicării dintre reprezentanții celor două maluri ale Nistrului. Participanții au apreciat la nivel înalt acest eveniment, au remarcat rolul în consolidarea încrederii între reprezentanții societății civile de pe cele două maluri ale Nistrului, au mulțumit organizatorii și donatorii pentru organizarea acestuia.

img18006210

img18006210

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!