ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Peste 20 de angajați ai gărilor auto sunt cercetați într-un dosar de corupție și abuz în serviciu

16:08 | 17.07.2018 Categorie: Societate

Chişinău, 17 iul. /MOLDPRES/. Unsprezece angajaţi ai Întreprinderii de Stat „Gările şi staţiile auto” au fost reținuți, iar alte 12 persoane au fost escortate astăzi pentru audieri în cadrul a câteva dosare penale inițiate pentru corupere pasivă, activă şi abuz în serviciu. Suspecții sunt cercetați pentru organizarea unor scheme de acumulare a circa 1,5 mln de lei lunar de la operatorii de transport şi şoferii de curse naţionale şi internaţionale pentru a fi scutiți de controale, transmite MOLDPRES.

Persoanele reținute sunt: 4 administratori ai filialelor teritoriale Bălţi, Edineţ, Orhei și Căuşeni, 2 şefi de la  filiala teritorială Centru (Chişinău), 2 controlori, 2 dispeceri şi un casier.    

Potrivit Centrului Național Anticorupție, casierii acumulau până la finalul fiecărei zile bani de la conducătorii tuturor mijloacelor de transport care intrau în Gară, după care transmiteau banii mai departe, conform ierarhiei. În urma investigaţiilor, s-a constatat că suma colectată lunar ajungea la 1,5 milioane de lei – bani percepuţi drept mulţumire din partea şoferilor pentru scutirea lor de controale. Conducătorii auto erau obligaţi de operatorii de transport să achite taxe ilicite pentru fiecare unitate.

Evitarea controalelor se dorea întrucât majoritatea autovehiculelor admiteau mai multe abateri, printre care: surplusul de pasageri, încălcarea graficului de circulaţie, lipsa evidenţei biletelor cumpărate etc.

De asemenea, în cadrul investigațiilor, s-a documentat o altă schemă de însuşire a banilor publici de către angajaţi ai ÎS „Gările şi staţiile auto”. Potrivit anchetei, responsabilii de la camera de păstrare a bagajelor ar fi perceput zilnic de la cetăţeni bani pentru depozitarea bagajelor fără a reflecta sumele în evidenţa contabilă. Ulterior, aceşti bani ar fi fost însuşiţi de angajaţii întreprinderii.   

Ofițerii și procurorii anticorupție au efectuat azi percheziţii la autogările din nouă raioane ale ţării – Cahul, Căuşeni, Orhei, Bălţi, Edineţ, Drochia, Ungheni, Hânceşti, Ialoveni, precum și în Chişinău.

Investigațiile pe acest caz continuă.

(Reporter A. Ciobanu, editor M. Jantovan)

img18006240

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!