ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Experţi internaţionali vor evalua proiectele de asigurare cu apă de la Drochia şi Râşcani

12:16 | 18.07.2018 Categorie: Regiuni

Chişinău, 18 iul. /MOLDPRES/. Reprezentanții unei companii de experți, contractată de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), va evalua două programe de aprovizionare cu apă și canalizare în nordul ţării. Este vorba de proiectele din oraşul Drochia şi şase sate din raionul Râşcani, transmite MOLDPRES.

Experţii internaţionali şi-au început vizita de lucru ieri, la Bălţi, în cadrul unei şedinţe la Agenţia de Dezvoltare Regională Nord (ADR Nord), instituţie care implementează cele două proiecte, finanţate de Uniunea Europeană.

La întrunire s-a menţionat că, în cazul proiectului de la Drochia, o companie desemnată în urma unei licitaţii a elaborat rapoartele tehnice și se ocupă de efectuarea analizei apei. Potrivit specialiştilor, rezultatele analizelor la apă vor determina deciziile ulterioare privind stabilirea sursei de apă ce va alimenta orașul Drochia. În context, expertul internațional, Michael Uhlich, a subliniat că prioritare sunt investițiile în calitatea apei, apoi în rețelele propriu-zise de apeduct. Pentru proiectul din raionul Râșcani au fost semnate actele de începere a lucrărilor de proiectare.

“Suntem la etapa de identificare a tuturor soluțiilor tehnice optime pentru obținerea rezultatelor dorite în procesul de implementare a proiectelor. Or, în acest sens ne este de mare folos abordarea profesionistă şi practicile  experţilor internaţionali”, a precizat Vitali Povonschi, directorul ADR Nord, contactat de MOLDPRES.

În orașul Drochia vor fi reabilitați 4,6 km de aducție de apă potabilă sub presiune și 8,5 km de rețele de alimentare cu apă, care vor fi extinse cu circa 9 km. Totodată, la Drochia vor fi construite 7 castele de apă și 6 rezervoare de apă potabilă, o stație de tratare a apei potabile și vor fi reabilitate 2 stații de pompare. De asemenea, vor fi instalate 7 stații hidrofor în blocurile locative cu multe etaje.

În localitățile Păscăuți, Dămășcani, Proscureni, Gălășeni, Mălăiești și Hiliuți, raionul Râșcani, vor fi construite 19,6 km de rețele de distribuție a apei potabile și 40 km de rețele de canalizare. De asemenea, va fi construită o conductă magistrală cu o lungime de 26 km, precum şi 3 stații de epurare a apelor uzate, o stație de tratare a apei potabile și o stație de pompare pentru 28 de localități din raionul Râșcani.

Cele două proiecte, realizate de ADR Nord, sunt finanțate de Uniunea Europeană în cooperare cu proiectul „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova”, care este implementat de GIZ în parteneriat cu Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului și sprijinit financiar de Ministerul German pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare, Guvernele Suediei şi României, Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare.

(Reporter L. Grubîi, editor L. Alcază)

img18006266

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!