ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Serviciului Vamal

11:36 | 19.07.2018 Categorie: Comunicate

Îmbunătățirea Coridoarelor Comerciale ale Republicii Moldova, în atenția permanentă a Serviciului Vamal

Chişinău, 19 iul. /MOLDPRES/. Starea Coridoarelor Comerciale ale Republici Moldova a fost analizată în cadrul unui studiu, prezentat, ieri, de către Programul pentru Reforme Structurale în Moldova, finanțat de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID). La eveniment au participat Ambasadorul SUA, E.S. James D. Pettit, Secretarul de Stat al Ministerului Economiei și Infrastructurii, Iuliana Drăgălin și Directorul adjunct al Serviciului Vamal, Iurie Ceban.

Evaluarea coridoarelor comerciale (ECC) are drept scop măsurarea performanțelor coridoarelor, identificarea blocajelor și constrângerilor și definirea soluțiilor pentru îmbunătățirea performanțelor coridoarelor, care, la rândul lor, vor facilita schimburile comerciale. Studiul privind ECC include o serie de recomandări și acțiuni strategice pentru Guvernul Republicii Moldova, care vizează facilitarea comerțului internațional de-a lungul rutelor existente folosite de comercianții moldoveni. Totodată, ECC constituie și una dintre măsurile-cheie ale Planului comun de acțiuni semnat de Programul USAID și Serviciul Vamal, la 22 martie a.c.

În cuvântul de deschidere, Ambasadorul James D. Pettit a menționat că: “Evaluarea coridoarelor comerciale va oferi autorităților și oamenilor de afaceri din Moldova mai multe soluții practice pentru îmbunătățirea performanțelor coridoarelor comerciale în vederea reducerii costurilor de afaceri și, mai ales, creșterii competitivității produselor moldovenești pe piața internațională.”

La rândul său, directorul adjunct al Serviciului vamal, Iurie Ceban a precizat că instituția are în derulare o serie de proiecte care vin să îmbunătățească performanța coridoarelor comerciale. Acestea vizează modernizarea infrastructurii posturilor vamale, construcția unor noi zone de control vamal în proximitatea punctelor de trecere, precum și a trei terminale vamale în zonele de centru, nord și sud ale țării.

Alături de aceste demersuri, instituția mai promovează activ și conceptul de control comun, care contribuie semnificativ la reducerea timpului de traversare a frontierei, deoarece transportatorii sunt supuși unui singur filtru de control.

În proces de implementare se află și proiectele privind automatizarea operațiunilor de vămuire, prin actualizarea softului ASYCUDA World și integrarea unor noi module precum NCTS și Ghișeul Unic.

În partea ce ține de îmbunătățirea programului AEO, actualmente, 114 operatori economici beneficiază de acest statut, ceea ce înseamnă că au prioritate la trecerea frontierei și sunt supuși unui număr mai mic de controale. Totodată, autoritatea vamală dispune și de o foaie de parcurs, cu 15 pași de urmat, în vederea obținerii recunoașterii reciproce cu UE, astfel încât, de facilitățile enumerate să beneficieze și comercianții moldoveni care livrează mărfuri în spațiul comunitar.

Programul USAID pentru Reforme Structurale în Moldova a fost lansat la data de 30 ianuarie curent, Serviciul Vamal fiind unul dintre instituțiile beneficiare. Cu o durată de implementare de 4 ani de zile, Programul vine să sprijine instituțiile guvernamentale din Republica Moldova în îndeplinirea angajamentelor asumate în cadrul Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, în particular, a celor prevăzute la capitolul privind Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător. 

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!