ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova va avea un Cod administrativ

15:35 | 19.07.2018 Categorie: Politică

Chişinău, 19 iul. /MOLDPRES/. Republica Moldova va avea un Cod administrativ care va defini modul de funcţionare a instituţiilor şi autorităţilor administraţiei publice. Documentul a fost votat astăzi, în lectură finală, de către Parlament, transmite MOLDPRES.

Noul Cod are drept scop sistematizarea tuturor reglementărilor legale referitoare la procedura administrativă şi contenciosul administrativ într-un singur act. Noile reglementări determină domeniul de aplicare a procedurii administrative, modul de desfăşurare a procedurii, participanţii, fazele procedurii administrative, operaţiunile administrative, contractele, executarea şi respectarea actelor administrative, controlul şi căile de atac etc.

Astfel, Codul va reglementa emiterea de acte administrative de către autoritățile publice, mecanismele de rezolvare a petiţiilor adresate de către cetăţeni, precum și va cuprinde totalitatea actelor legislative care în prezent stabilesc raporturile juridice de drept administrativ.

În premieră, va fi reglementat refuzul de a primi sau a examina o cerere. La fel, pentru prima dată, va fi dispusă obligativitatea întocmirii dosarului administrativ de către autorităţile publice. De asemenea, va fi instituită posibilitatea încheierii contractului de împăcare între părţi atât în procedura necontencioasă, cât şi în cea contencioasă.

Potrivit autorilor, documentul are menirea de a clarifica principiile, conceptele, etapele procedurii administrative, căile de atac şi regimul juridic al actelor, operaţiunilor şi contractelor administrative, în vederea asigurării respectării drepturilor şi libertăţilor prevăzute de lege ale persoanelor fizice şi juridice, ţinându-se cont de interesul public şi de regulile statului de drept.

Codul administrativ al Republicii Moldova urmează să intre în vigoare la 1 aprilie 2019.

(Reporter A. Ciobanu, editor M. Jantovan)

img18006339

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!