ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene

19:03 | 19.07.2018 Categorie: Comunicate

Relaţiile moldo-lituaniene au fost discutate la Vilnius în cadrul consultărilor politice bilaterale

Chişinău, 19 iul. /MOLDPRES/. Consolidarea dialogului politic bilateral, afacerile europene, cooperarea în cadrul organizațiilor internaţionale, evoluțiile ce țin de procesul de reglementare a conflictului transnistrean și aspecte ale securității regionale au figurat pe agenda consultărilor politice moldo-lituaniene, conduse de secretarul de stat al MAEIE, Carolina Perebinos, și viceministrul Afacerilor Externe, Darius Skusevičius. 

În cadrul discuţiilor, la care a participat și ambasadorul Republicii Moldova în Lituania, Serghei Mihov, părţile au apreciat dinamica pozitivă a relațiilor moldo-lituaniene, precum şi cooperarea în alte domenii de interes reciproc, inclusiv în cadrul organizațiilor internaționale. Oficialii au salutat rezultatele vizitei oficiale la Chișinău, în perioada 26-27 aprilie 2018, a Prim-ministrului Lituaniei, Saulius Skvernelis.

Secretarul de stat Carolina Perebinos a evidențiat importanţa susţinerii de către Lituania a parcursului european al Republicii Moldova şi realizării reformelor structurale în ţara noastră în conformitate cu angajamentele asumate prin Acordul de Asociere RM-UE. La rândul său, viceministrul  Darius  Skusevičius a ţinut să confirme disponibilitatea Guvernului lituanian de a sprijini în continuare cauza europeană a Republicii Moldova și eforturile autorităţilor de la Chişinău de modernizare a ţării, prin acordarea asistenţei şi expertizei necesare.

De rând cu buna cooperare între instituțiile sectoriale din ambele țări pe dimensiunile justiţie, apărare, afaceri interne, siguranța alimentelor, protecţie socială și altele, au fost remarcate multiplele proiecte finanțate de Guvernul lituanian în cadrul asistenței pentru dezvoltare, fiind exprimată recunoștința autorităților  moldovenești pentru menționarea țării noaste în lista statelor prioritare ale acestei asistențe. Părțile au pledat inclusiv pentru intensificarea cooperării comercial-economice dintre cele două ţări.

Secretarul de stat Carolina Perebinos a relatat, de asemenea, despre eforturile depuse de autorităţile de la Chişinău în vederea identificării unei soluții cuprinzătoare și durabile în cadrul negocierilor în formatul „5+2” pentru reglementarea conflictului transnistrean, în baza respectării suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova și adoptării unui statut special pentru regiunea transnistreană.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!