ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Noua lege israeliană privind "statul-naţiune" elimină obiectivul unei soluţii cu două state, consideră Ankara

08:55 | 20.07.2018 Categorie: Externe

Ankara, 20 iul. /MOLDPRES/. Turcia a criticat joi legea adoptată de parlamentul israelian care defineşte Israelul ca fiind "statul-naţiune al poporului evreu", formulă care, potrivit Ankarei, încalcă principiile dreptului universal, transmit AFP şi dpa, citate de AGERPRES și MOLDPRES.

Legea adoptată joi de deputaţii israelieni încalcă de asemenea "drepturile cetăţenilor palestinieni ai Israelului", subliniază într-un comunicat Ministerul turc de Externe.

În egală măsură, MAE turc califică drept "anacronică şi discriminatorie" precizarea din textul adoptat joi de deputaţii israelieni în sensul că "dreptul de exercitare a autodeterminării în statul Israelul este rezervat doar poporului evreu".

Ankara consideră totodată drept "inacceptabil" faptul că, potrivit noii legi, instalarea de "aşezări evreieşti (pe teritoriul israelian) ţine de interesul naţional".

În acelaşi timp, faptul că în textul legii se stipulează că Ierusalimul este capitala Israelului, inclusiv partea de est a oraşului anexată şi ocupată, este "nul şi neavenit în ochii comunităţii internaţionale" şi, mai mult, "elimină viziunea unei soluţii cu două state" se mai arată în comunicatul de la Ankara.

Relaţiile dintre Turcia şi Israel trec printr-o perioadă de puternică tensiune. La 17 mai, Ankara l-a somat pe ambasadorul israelian să părăsească temporar Turcia, la trei zile după moartea a peste 60 de palestinieni ucişi de soldaţi israelieni la graniţa cu Fâşia Gaza, în cursul manifestaţiilor împotriva transferului ambasadei americane de la Tel Aviv la Ierusalim decisă la finele anului trecut de preşedintele american Donald Trump.

(Editor L. Alcază)

img18006361

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!