ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Autovehiculele din regiunea transnistreană vor primi plăcuțe neutre

15:39 | 20.07.2018 Categorie: Economie

Chişinău, 20 iul. /MOLDPRES/. Posesorii de autovehicule din regiunea transnistreană vor primi plăcuțe neutre și vor fi admiși în traficul internațional începând cu 1 septembrie 2018, potrivit unui proiect de lege adoptat astăzi, în prima lectură de către Parlament, relatează MOLDPRES.

Documentul vizează autoturismele și remorcile atașate la acestea, motocicletele și bicicletele cu motor auxiliar, aflate în proprietatea persoanelor fizice cu domiciliu permanent în unitățile administrativ-teritoriale din stânga Nistrului și din municipiul Bender și a unor categorii de persoane juridice înregistrate la autoritățile competente ale Republicii Moldova.

Documentul a fost prezentat în plenul Legislativului de către secretarul de stat al ministerului Economiei și Infrastructurii, Serghei Bucătaru. „Înmatricularea mijloacelor de transport va fi efectuată de către reprezentanții Agenției Servicii Publice, în puncte specializate, amplasate în orașele Râbniţa și Tiraspol, în baza documentelor confirmative ce atestă domiciliul persoanei și dreptul de proprietate, însoțite de o declarație scrisă pe propria răspundere a solicitantului cu privire la veridicitatea informațiilor furnizate”, a spus Bucătaru.

Deputații Partidului Liberal au criticat documentul și l-au calificat drept „o cedare unilaterală din partea Chișinăului, ce subminează integritatea Republicii Moldova”.

Președintele comuniștilor, Vladimir Voronin, a salutat proiectul. „Toate persoanele care locuiesc în regiunea transnistreană sunt cetățenii țării noastre și suntem obligați să le creăm mai multe facilități. Credem că această decizie va duce la consolidarea celor două maluri ale râului Nistru”, a afirmat Voronin.

La rândul său, deputatul democrat Corneliu Dudnic a subliniat că „timp de 25 de ani au existat discuții pentru obținerea unor rezultate pozitive în diferendul transnistrean, însă abia acum autoritățile de la Chișinău au obținut aceste rezultate importante”.

Potrivit documentului, autovehiculele menționate vor obține plăcuțe și certificate de înmatriculare de model neutru, fără achitarea drepturilor de import și a plăților obligatorii stabilite conform Legii Fondului de susținere a populației, cu prezentarea obligatorie a actelor vamale. Mijloacele de transport vor fi înmatriculate indiferent de termenul de exploatare. Un autovehicul nu va putea avea în același timp un număr neutru și un număr transnistrean. Locuitorii din stânga Nistrului care vor decide să-și păstreze numărul transnistrean vor putea călători cu mijloacele de transport respective doar pe teritoriul Republicii Moldova.

Totodată, mijloacele de transport înregistrate pot fi înstrăinate către persoanele cu domiciliu în localitățile din stânga Nistrului și mun. Bender sau persoanelor juridice care desfășoară activitate de întreprinzător în unitățile administrativ-teritoriale din stânga Nistrului și municipiul Bender fără achitarea drepturilor de import. Însă această înstrăinare se efectuează doar în subdiviziunile Agenției Servicii Publice cu sediul în orașele Tiraspol și Râbnița și în baza documentelor confirmative ce atestă domiciliul persoanei și a dreptului de proprietate.

Decizia privind participarea în traficul rutier internațional a autovehiculelor din regiunea transnistreană a fost semnată la 24 aprilie 2018 de către reprezentanții politici ai Chișinăului și Tiraspolului în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană.

(Reporter A. Ciobanu, editor L. Alcază)

img18006390

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!