ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Legislativul a ratificat Acordul cu BERD privind finanțarea interconectării la rețelele energetice din România

16:34 | 20.07.2018 Categorie: Economie

Chişinău, 20 iul. /MOLDPRES/. Parlamentul a ratificat astăzi Acordul de împrumut cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) privind interconectarea rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România, relatează MOLDPRES.

Potrivit Acordului, împrumutul de la BERD are o valoare de 80 milioane de euro, bani ce vor fi utilizați pentru realizarea proiectului „Construcția, echiparea și punerea în funcțiune a interconectării electrice dintre Republica Moldova și România”.

Documentele au fost prezentate în Legislativ de către secretarul de stat al ministerului Economiei și Infrastructurii, Vitalie Iurcu. „Inițiativa este în strictă conformitate cu măsurile stipulate în Strategia Energetică 2030 și cu angajamentele asumate de Republica Moldova în cadrul Comunității Energetice. Realizarea proiectului va oferi un nivel de securitate sporit și prețuri mai bune pe piața autohtonă de energie electrică, accesul permanent la piața regională de energie electrică, iar în consecință un preț final al energiei mai puțin împovărător pentru consumatori. Inițiativa va oferi posibilitatea de a alege fără constrângeri sursa de achiziționare a energiei, fie din Est sau din Vest. Această alegere se va ghida doar conform prețului și va fi independentă de evoluția pieței din Ucraina”, a spus Iurcu.

Proiectul prevede construcția, echiparea și punerea în funcțiune a interconectării electrice dintre Republica Moldova și România, constând din: o stație Back-to-Back în Vulcănești; o linie de transport a energiei electrice de 400kV între Vulcănești și Chișinău; extinderea stației de la Chișinău, în Republica Moldova; extinderea stației Vulcănești de 400kV.

Costul total al proiectului „Construcția, echiparea și punerea în funcțiune a interconectării electrice dintre Republica Moldova și România” este de 270 milioane de euro, care constă din împrumuturile a câte 80 milioane de euro de la BERD și Banca Europeană de Investiţii, finanțarea din partea Băncii Mondiale – 70 milioane de euro și grantul UE – 40 milioane de euro.

(Reporter A. Ciobanu, editor L. Alcază)

img18006393

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!