ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Pavel Filip: O societate se poate dezvolta doar prin îmbunătățirea climatului investițional

16:51 | 20.07.2018 Categorie: Oficial

Chişinău, 20 iul. /MOLDPRES/. Peste 30 de oameni de afaceri din raionul Taraclia au discutat astăzi cu prim-ministrul Pavel Filip despre situația economică din regiune, problemele cu care se confruntă și sprijinul de care au nevoie din partea Guvernului, relatează MOLDPRES.

Potrivit Direcţiei comunicare şi protocol a Guvernului, premierul a spus că susținerea mediului de afaceri, prin măsuri strategice, este o prioritate a Executivului. „Vă asigur că acest Guvern este probusiness, ştim că o societate se poate dezvolta doar prin îmbunătățirea climatului investițional în țară”, a accentuat Pavel Filip.

Șeful Guvernului a trecut în revistă principalele acţiuni întreprinse până în prezent pentru a asigura un mediu de afaceri atractiv. Între acestea: moratoriul pe controale, reducerea numărului actelor permisive, îmbunătăţirea Codului muncii. De asemenea, o atenţie sporită a fost acordată fortificării sistemului bancar. „La ziua de azi, vă pot asigura că avem un sistem bancar stabil, astfel, în ţara noastră au venit investitori importanţi, precum Banca Transilvania și BERD”, a subliniat prim-ministrul.

Un subiect aparte al discuțiilor l-a constituit dezvoltarea agriculturii. Pavel Filip a precizat că statul a alocat în acest an 45 de milioane de lei pentru susţinerea tinerilor fermieri care doresc să iniţieze afaceri agricole. Alte 900 de milioane de lei, au fost oferite pentru subvenţionarea agricultorilor care au suferit pierderi, dintre care 22 milioane - fermierilor din raionul Taraclia.

Premierul a vorbit şi despre planurile Executivului pentru a spori atractivitatea mediului de afaceri, ceea ce va genera venituri suplimentare la bugetul de stat. În context, a fost menţionată perspectiva de introducere a unei taxe unice pentru activitatea taximetriştilor, dar şi a businessului hotelier: „Trebuie create astfel de condiții încât agenţii economici să dorească să lucreze și să obțină profit”, a menţionat Pavel Filip.

Reprezentanții comunității de afaceri au mulţumit pentru oportunitatea de a avea acest dialog şi a discuta deschis despre provocările cu care se confruntă businessul. În particular, au fost semnalate probleme în procesul de achiziţii publice, la importul anumitor mărfuri, precum şi condiţiile neavantajoase la angajarea zilierilor.

Premierul a precizat că, din 1 septembrie curent, va intra în vigoare o lege care va simplifica procedurile de angajare pentru munci sezoniere, iar pentru transparentizarea proceselor de achiziţii publice, în prezent se testează sistemul electronic Mtender.

Actualmente, în raionul Taraclia sunt înregistrate circa două mii de întreprinderi, dintre care o mie sunt gospodării agricole. Totodată, în regiune activează Parcul Industrial „Taraclia” şi Zona Economică Liberă „Tvardiţa”.

img18006398

img18006398

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!