ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Ministerului Justiției

08:53 | 21.07.2018 Categorie: Comunicate

Ministrul Justiției s-a întâlnit cu Președintele Curții Supreme de Justiție a Croației

Chişinău, 21 iul. /MOLDPRES/. Ministrul Justiției, Victoria Iftodi s-a întâlnit cu Președintele Curții Supreme de Justiție a Republicii Croația, Đuro Sessa. Cei doi oficiali au discutat despre competențele instanțelor superioare a ambelor state, uniformizarea practicii judiciare și relația cu curțile europene.

Percepția publicului față de sistemul judiciar din Republica Moldova este negativă și acest fapt se datorează mai multor factori, printre care independența redusă a judecătorilor, practica judiciară neuniformă și motivarea insuficientă a hotărârilor judecătorești. Proiectele de legi promovate de Guvern în cadrul reformei justiției vin să schimbe această situație și sunt de o importanță crucială pentru soluționarea acestor probleme” a declarat Victoria Iftodi. În acest sens, experiența Croației, care este primul stat din Uniunea Europeană ce a implementat cu succes Capitolul 23 (privind sistemul judiciar și drepturile fundamentale) a acquis-ului comunitar, reprezintă un interes sporit în procesul de reformare a justiției din Republica Moldova.

Președintele Curții Supreme a subliniat că transparența sistemului judiciar, a procesului de accedere în funcția de judecător, promovare a acestora în sistem, precum și integritatea și profesionalismul judecătorilor sunt premisele de bază pentru o încredere sporită a societății în justiție.

De asemenea, cei doi oficiali au mai discutat despre competențele celor două instanțe superiore din Republica Moldova și Croația, reducerea sarcinii per judecător, accesul în funcția de judecător prin intermediul unor instituții specializate în instruirea viitorilor profesioniști și importanța jurisprudenței  europene în procesul de modernizare a justiției.

Reamintim că ministrul Justiției, Victoria Iftodi, se află într-o vizită de lucru în Republica Croația în perioada 19-20 iulie, la invitație omologului croat. 

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!