ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Italia va accepta migranţii salvaţi pe mare pe parcursul negocierilor europene

19:40 | 23.07.2018 Categorie: Externe

Berlin, 23 iul. /MOLDPRES/. Roma va continua să accepte migranţii salvaţi pe mare "în următoarele cinci săptămâni", adică pe perioada negocierilor europene care ar trebui să ducă la soluţia unei împărţiri a acestor migranţi în cadrul UE, a anunţat luni la Berlin şeful diplomaţiei italiene, Enzo Moavero Milanesi, potrivit AFP, relatează MOLDPRES cu referire la AGERPRES.

"Pe o perioadă de cinci săptămâni", timp în care partenerii europeni vor găsi o soluţie privind repartizarea lor, "garantăm că ambarcaţiunile (misiunii Sophia a UE - n.r.) care transportă migranţi salvaţi vor putea să îi aducă în Italia", a spus Enzo Moavero Milanesi la finalul unei întâlniri la Berlin cu omologul său german Heiko Maas.

Această decizie confirmă "voinţa guvernului nostru de a lucra la poziţii comune cu partenerii noştri din UE şi NATO", a adăugat ministrul italian de externe, adăugând totuşi că Roma consideră prioritară "revizuirea regulilor operaţionale pentru a se evita ca toate persoanele salvate să debarce într-o singură ţară".

Vineri, guvernul populist de la Roma a condiţionat debarcarea în porturile sale a migranţilor salvaţi în Mediterana de o împărţire a găzduirii lor cu alte state membre, ameninţând cu compromiterea operaţiunilor de salvare.

"Italia nu mai vrea să fie singura ţară în care debarcă migranţi salvaţi pe mare de unităţile navale ale operaţiunii Sophia", a spus Enzo Moavero Milanesi într-o scrisoare adresată şefei diplomaţiei UE, Federica Mogherini.

Italienii "au fost lăsaţi singuri" în prima linie în chestiunea migranţilor, a recunoscut Heiko Maas, adăugând că în prezent sosirile sunt mai numeroase în Spania decât în Italia, unde par să se reducă.

"Aşteptăm de la toate statele membre ale UE să îşi respecte acordurile existente. Printre acestea se numără şi salvările pe mare", a insistat el.

Berlinul este pregătit "să îşi asume partea sa de responsabilitate" în negocierile pentru reformarea operaţiunii Sophia, comandată de Italia şi lansată în iunie 2015 după o serie de naufragii soldate cu victime.

UE şi-a acordat vineri termen de cinci săptămâni, adică până la sfârşitul lunii august, pentru a găsi o soluţie la cererea Italiei de a nu mai fi obligatoriu ţara unde sunt debarcaţi migranţii care ajung pe navele misiunii Sophia.

(Editor M. Jantovan)

img18006481

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!