ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Următoarele alegeri parlamentare vor avea loc la 24 februarie 2019

13:20 | 27.07.2018 Categorie: Politică

Chişinău, 27 iul. /MOLDPRES/. Următoarele alegeri parlamentare vor avea loc la 24 februarie 2019, potrivit unei hotărâri adoptate astăzi de către Parlament, cu votul majorității deputaților prezenți în plen, transmite MOLDPRES.

Documentul a fost prezentat de către președintele Legislativului Andrian Candu.

Ziua noilor alegeri a fost propusă de majoritatea parlamentară, motivând că este necesar mai mult timp pentru organizarea alegerilor parlamentare în baza noului sistem electoral – sistemul mixt.

„Avem nevoie de timp suplimentar pentru a pregăti instituțiile, pentru a acumula resursele financiare necesare în acest sens și pentru a informa alegătorii din țară și diasporă. Prezenta hotărâre intră în vigoare la 1 decembrie curent”, a afirmat Candu.

Mandatul actualului Parlament expiră la 1 decembrie 2018.

Ultimele alegeri parlamentare au avut loc la 30 noiembrie 2014.

Potrivit prevederilor din Constituție și din Codul electoral, alegerile parlamentare se desfășoară în cel mult 3 luni de la expirarea mandatului Parlamentului precedent sau de la dizolvarea acestuia. Totodată, data alegerilor parlamentare se stabilește prin hotărâre de Parlament cu cel puțin 60 de zile înainte de ziua alegerilor.

Noul sistem electoral prevede că 50 de deputați vor fi aleși pe liste de partid, iar alții 51 - în baza votului uninominal.

(Reporter A. Ciobanu, editor L. Alcază)

img18006654

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!