ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Activele oficiale de rezervă se apropie de un nou prag istoric, 3 miliarde de dolari SUA

11:10 | 04.08.2018 Categorie: Economie

Chişinău, 4 aug. /MOLDPRES/. Activele oficiale de rezervă s-au apropiat de un noi prag istoric, 3 miliarde de dolari SUA, după o creștere cu 46 milioane de dolari în ultima săptămână a lunii iulie, potrivit datelor Băncii Naționale a Moldovei (BNM). Rezervele valutare au atins, la 27 iulie, nivelul de 2 miliarde 962 milioane de dolari SUA, informează MOLDPRES.

Datele BNM mai arată că activele oficiale de rezervă au crescut față de sfârșitul anului trecut cu 152 milioane de lei. Cea mai mare parte din rezerve, respectiv 1 miliard 543 milioane de dolari sunt menținute în valori mobiliare, iar 1 miliard 395 milioane reprezintă disponibilități și plasări la termen, inclusiv în bănci din străinătate.

Creșterea rezervelor valutare este determinată de înregistrarea creditelor și a granturilor în favoarea Ministerului Finanțelor, intrările de la Fondul Monetar Internațional, intervențiile BNM pe piața valutară internă sub formă de cumpărări de valută, veniturile de la gestionarea rezervelor valutare etc.

În raportul asupra inflației nr. 3., prezentat vineri, se menționează că în perioada aprilie-iunie BNM a intervenit pe piața valutară internă în calitate de cumpărător de valută. Intervențiile de cumpărare pe piață a Băncii Naționale în trimestrul doi au constituit 41.1 milioane dolari SUA.

Banca Națională precizează că activele oficiale de rezervă (identice cu rezervele internaţionale brute) sunt activele disponibile în orice moment şi controlate de către BNM în scopul finanţării directe a dezechilibrului balanţei de plăţi prin efectuarea intervenţiilor pe piaţa valutară în scopul realizării politicii monetare şi valutare.

Datele Băncii Naționale arată că activele oficiale de rezervă au crescut în 2017 cu 598 milioane de dolari SUA, față de o majorare cu 470 milioane în anul 2016.

(Reporter V. Bercu, editor L. Alcază)

img18006936

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!