ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Agenția Medicamentului a sistat distribuirea a 22 de produse medicamentoase

18:21 | 10.08.2018 Categorie: Societate

Chişinău, 10 aug. /MOLDPRES/. Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (AMDM) a sistat distribuirea în Republica Moldova a 22 de produse medicamentoase în componența cărora se regăsește substanța activă Valsartan, fabricată de un producător chinez, informează MOLDPRES. 

Decizia a fost luată în contextul unei atenționări lansate de către Agenția Europeană pentru Medicamente în urma identificării impurității cu potențial carcinogen în substanța activă Valsartan, fabricată de un producător chinez.

Astfel, imediat după recepţionarea alertei rapide, AMDM a emis un ordin privind rechemarea tuturor medicamentelor cu conţinut de substanţă activă Valsartan, până la nivel de farmacie. Astfel, a fost sistată distribuirea a 22 de produse medicamentoase cu această substanță activă, fabricată de producătorul chinez, de la depozitele angro către farmacii și instituţii medicale, precum şi eliberarea acestora din farmacii.

Potrivit AMDM, în Nomenclatorul de Stat sunt înregistrate încă 28 de produse medicamentoase care conțin substanța activă Valsartan, fabricată de alți producători, care nu este afectată de prezența impurității ce prezintă risc sporit pentru sănătate.

În prezent, AMDM nu a primit informații despre absența medicamentelor cu substanța activă Valsartan în farmaciile comunitare.

Medicamentele cu substanța activă Valsartan sunt utilizate pentru tratarea unor afecțiuni cardiovasculare.

(Reporter N. Sandu, editor L. Alcază)

img18007112

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!