ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Scriitorul Gheorghe Madan a fost comemorat la 80 de ani de la naștere

17:51 | 16.08.2018 Categorie: Cultură

Chişinău, 16 aug. /MOLDPRES/. Un medalion literar cu genericul „Gheorghe Madan – 80 de ani de la naștere” a avut loc astăzi la Uniunea Scriitorilor din Moldova. Tot aici a fost vernisată o expoziție fotodocumentară dedicată regretatului scriitor, informează MOLDPRES.

Evenimentul a fost organizat de Uniunea Scriitorilor din Moldova și Muzeul Național  de Literatură ”Mihail Kogălniceanu”. 

Solicitat de MOLDPRES, președintele Uniunii Scriitorilor din Moldova, Arcadie Suceveanu a menționat că Gheorghe Madan a fost  un destin de scriitor, care a dat literaturii noastre schițe, eseuri, nuvele și romane. ”A excelat în proza istorică. A editat două romane: ”Spicul visului” și ”Cruciș de săbii” despre viața și activitatea lui Dimitrie Cantemir.  A perseverat pe filonul istoric și a prezentat scene epice memorabile, de o autenticitate deosebită”, a precizat Arcadie Suceveanu.

La rândul său, criticul literar Ion Ciocanu a afirmat că Gheorghe Madan a lăsat câteva romane nepublicate, astfel încât el încă urmează a fi redescoperit. În context, scriitorul Titus Știrbu a subliniat că Gheorghe Madan a cules în raionul Călărași  o variantă a baladei ”Miorița”, publicată în 1958 la București, aceasta fiind considerată una dintre cele mai bune din cele peste 1000, editate într-o carte de Adrian Fochi.

Potrivit directorului Muzeului Național de Literatură ”M. Kogălniceanu”, Vasile Malanețchi, Gheorghe Madan a fost un om onest, corect și principial, care, pe când se afla în fruntea muzeului, s-a implicat activ în activitatea acestei instituții, protejând și promovând membrii colectivului.

Gheorghe Madan s-a născut la 16 august 1938 în satul Truşeni,  raionul Străşeni. A absolvit Universitatea de Stat din Chișinău (1960). A fost profesor, director de şcoală, redactor la ziarele „Zorile Moldovei" din Cimişlia şi „Tinerimea Moldovei", mai apoi director al Muzeului de Literatură „D. Cantemir". A editat cărțile ”Lumina umbrelor”, ”Lebăda neagră”, ”Constantin Vodă cel tânăr”, ”Grădina de cireșe coapte”, ”Caii albi ai Împăratului Negru” ș.a. A fost distins cu titlul onorific ”Om Emerit” și cu ordinul ”Gloria Muncii”. S-a stins din viață la 13 iunie 2018.

(Nicolae Roibu, editor M. Jantovan)

img18007292

img18007292

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!